Perfect Storm voor Amerikaanse banken

Macquarie Research stelt in een recent analistenrapport dat het eerste kwartaal van dit jaar uitermate zwak is geweest voor Amerikaanse grootbanken, als gevolg van onder meer zorgen over de wereldwijde economische groei. Vooral Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben hier volgens de analisten onder geleden.

Macquarie Research wijst naast de zorgen over de economische groei eveneens op de dalende olieprijzen en toename van negatieve rentetarieven wereldwijd. Deze trends hebben er volgens de analisten samen toe geleid dat de marktactiviteiten in januari en februari zijn gedaald, maar ook asset managers onder druk hebben gezet. Macquarie voegt daaraan toe dat de IPO markt waarschijnlijk de afgelopen periode het zwakst is geweest in meer dan vijf jaar tijd.

Tot slot zijn de volatiliteit, dalende waarderingen en de toename van elektronische handel zaken die volgens de analisten de handelsresultaten onder druk zetten.

Banken die onder de markt presteren

Macquarie Research verwacht dat Morgan Stanley en Goldman Sachs slechter zullen presteren dan de rest van de markt. Alle Amerikaanse grootbanken hebben volgens de analisten een zwaar kwartaal achter de rug, waarbij de handel met 15-20% is gedaald op jaarbasis. Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben volgens Macquarie Research echter met meer uitdagingen te maken.

Er zijn volgens de analisten drie redenen waarom Morgan Stanley en Goldman Sachs slechter zullen presteren dan de markt.

Allereerst wijst Macquarie Research op de blootstelling van klanten richting asset managers in plaats van instellingen, wat zorgt voor meer volatiliteit.

De tweede reden is dat zowel Morgan Stanley als Goldman Sachs meer zijn blootgesteld in de FICC aan kredietleningen en hypotheken dan typische macroproducten, die recent betere prestaties hebben laten zien.

De laatste reden die Macquarie Research aanstipt is dat Morgan Stanley heeft aangekondigd bepaalde onderdelen van de hand te doen, waardoor een vergelijking van de resultaten op jaarbasis lastiger wordt.

Analist .nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.