Daimler heeft baat bij Chinese groei

De Duitse autofabrikant Daimler presenteerde onlangs beter recordresultaten, wat vooral te danken was aan de verkopen van luxemerk Mercedes-Benz in China. Analisten hebben daarom hun taxaties voor het aandeel bijgesteld, waarbij opvalt dat geen van de analisten een negatief advies heeft uitstaan ondanks dat zij risico’s zien voor de autosector.

Daimler boekte over het derde kwartaal en nettowinst van 2,39 miljard dollar, waar dat een jaar eerder nog 2,74 miljard euro was. Destijds werd het resultaat echter positief beïnvloed door een eenmalige bate van 1,01 miljard euro, dat voortkwam uit de verkoop van het belang in Rolls-Royce .

De Duitse autofabrikant zag in het derde kwartaal op jaarbasis de omzet stijgen met 13% tot 37,28 miljard euro. De ebit kwam uit op 3,66 miljard dollar.

Groeimotor China

Daimler dankt de beter dan verwachte resultaten mede aan de lancering van een aantal nieuwe modellen, wat wereldwijd leidde tot recordverkopen. Op jaarbasis stegen de autoverkopen van het bedrijf met 18%.

Daimler stelt dat de snelgroeiende middenklasse van China een toekomstige groeimotor voor de luxe automarkt kan betekenen. In september stegen de verkopen in China met maar liefst 53%, fors meer dan tegenstrevers als BMW en Audi.

Koersdoelwijzigingen

Barclays heeft zijn koersdoel voor Daimler verhoogd met 2 euro tot 101 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘overweight’. Analiste Kristina Church stelt dat de autofabrikant indrukwekkende cijfers heeft geleverd en duidelijk de marktverwachtingen heeft overtroffen. Daarom heeft ze haar winstverwachtingen voor 2015-2017 verhoogd en biedt Daimler van alle Europese premiummerken het grootste opwaarts potentieel.

DZ Bank heeft zijn koersdoel voor Daimler verhoogd van 65 euro naar 72 euro. Analist Michael Punzet stelt wel dat ondanks de solide prestaties er wegens de onzekerheid over de mogelijke effecten van de Volkswagen affaire op de auto-industrie een terughoudende houding rechtvaardigen. Daarom staat het advies van DZ Bank op ‘halten’.

Warburg Research heeft juist zijn koersdoel voor Daimler verlaagd van 106 euro naar 98 euro, maar het advies gehandhaafd op ‘buy’. Analist Marc-Rene Tonn schrijft in zijn rapport dat de koersdoelverlaging de gestegen risico’s voor de autobranche reflecteert, onder meer door de affaire van Volkswagen.

Consensus Daimler

Momenteel heeft geen van de analisten voor Daimler een verkoopadvies uitstaan. Wel zijn er 5 houd- en maar liefst 18 koopadviezen afgegeven, waardoor de consensus zeer positief is.

Gemiddeld zien analisten daarbij nog voldoende opwaarts koerspotentieel. Met een gemiddeld koersdoel van 93,62 euro voorzien de marktvorsers een rendement van 18,2%. Het afgelopen jaar beurden beleggers in Daimler al een koersrendement van 35,2%.

Daimler staat momenteel op een koers-winstverhouding van 10,9, terwijl er een dividendrendement wordt geboden van 3,1%.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.