Agrarische aandelen schieten omhoog door CF-OCI fusiegeruchten

De Amerikaanse kunstmestproducent CF Industries Holdings heeft bevestigd in gesprek te zijn over een fusie met sectorgenoot OCI , dat aan de beurs van Amsterdam staat genoteerd. Hierdoor zijn niet alleen de koersen van deze twee aandelen opgelopen, maar ook die van een aantal andere agrarische beursgenoteerde bedrijven.

De aandelen van CF Industries Holdings schoten op 17 juli bijna 10% omhoog nadat de Wall Street Journal berichtte dat het bedrijf in gesprek zou zijn met sectorgenoot OCI , dat eveneens met 10% in beurswaarde toenam.

Inmiddels hebben beide bedrijven bevestigd met elkaar in gesprek te zijn over een mogelijke fusie, die volgens analisten nog voor het einde van deze maand kan worden beklonken. Een van de factoren dat de bedrijven zouden willen samengaan is de sterke dollar.

De deal zou passen in de wereldwijde consolidatie en hoge transactievolumes. Tot dusver is er dit jaar voor 2,44 biljoen dollar aan overnames gedaan, waarmee dit op koers ligt om het topjaar 2007 te overtreffen.

Logische fusie

Analisten van Rabobank vinden het in ieder geval logisch dat CF Industries Holdings en OCI samen wilden gaan. Volgens de marktvorsers zal CF Industries Holdings in deze deal de bovenliggende partij zijn en synergieën vooral fiscaal gerelateerd zijn.

Rabobank heeft vanwege de mogelijke synergievoordelen zijn taxaties voor OCI bijgesteld. Het advies voor het aandeel is daardoor ook verhoogd van ‘hold’ naar ‘buy’, terwijl het koersdoel met 6 euro opwaarts is bijgesteld tot 36 euro.

Koersstijgingen agrarische aandelen

Naast de koersstijgingen voor CF Industries Holdings en OCI zijn ook andere agrarische aandelen meer waard geworden afgelopen vrijdag:

 • Mosaic Company steeg met 0,11%
 • Potash Corp/Saskatchewan steeg met 0,27%
 • Agrium steeg met 0,59%
 • CVR Partners steeg met bijna 1%

  Consensus OCI

  De consensus voor OCI is vooralsnog behoudend. Er staan geen verkoopadviezen uit, terwijl er 2 houdadviezen en 2 koopadviezen zijn afgegeven.

  Gemiddeld hanteren analisten daarbij een koersdoel van 33,88 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 25,5%.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  redactie@analist.nl

  Copyright Analist.nl B.V..
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.