Uitbreiding Lidl in België bedreigt fusiegesprekken Ahold en Delhaize

De onderhandelingen die tot een fusie tussen de Belgische supermarktketen Delhaize en het Nederlandse Ahold moeten leiden verlopen stroever dan gedacht. De gesprekken zijn de voorbije dagen bemoeilijkt door drie gebeurtenissen:

CEO-plaats

De door Petercam-analist Fernand de Boer gedane uitspraken omtrent de invulling van de CEO-plaats en nog 3 andere topposities in het fusiebedrijf. Die hypotheses werden door een reeks media overgenomen en zorgen voor een hoop irritatie, omdat de verdeling van de topplaatsen volgens insiders nog niet aan de orde is geweest.

Lidl breidt uit

De aankondiging van supermarktketen Lidl dat de discounter in België de volgende jaren nog eens 50 filialen gaat openen. Dat is vooral slecht nieuws voor Delhaize dat onder druk van de concurrentie van Aldi en Lidl zelf de aanzet tot fusiegesprekken met Ahold zou hebben gegeven en door deze aankondiging nu duidelijk in een zwakkere positie terecht is gekomen.

Concurrentievervalsing

Een rechtzaak van concurrentievervalsing waar naast Colruyt , Carrefour en L’Oréal ook Delhaize in de beklaagdenbank zit. De Belgische autoriteiten verdenken ruim 17 partijen ervan prijsafspraken te hebben gemaakt bij de verkoop van cosmeticaproducten. De Nederlanders vrezen dat deze boete wel eens hoger zou kunnen uitvallen dan gedacht. Volgens het persagentschap Bloomberg zou het gaan om de hoogste boete ooit door de mededingingsautoriteit uitgevaardigd. Het verdict wordt in juli verwacht.

Hoewel verschillende financiële analisten beide partijen uitstekende partners blijven vinden, sneuvelden ook in 2006 de fusiegesprekken tussen het duo al eens vlak bij de eindmeet.

Bron: Express.be