Analisten Morgan Stanley vrezen driedubbele afbouw

Volgens de analisten van Morgan Stanley maakt de markt zich op voor en driedubbele afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de verschillende centrale banken wereldwijd. Dit kan volgens de Amerikaanse zakenbank leiden tot grote gevolgen zoals extreme volatiliteit, net zoals we dat al een paar jaar eerder hebben gezien.

Morgan Stanley stelt dat de centrale banken van de Verenigde Staten, de Eurozone en Japan wellicht nog dit jaar starten met het terugschroeven van hun economische steunmaatregelen. Deze 3 centrale banken zijn verantwoordelijk voor de dollar, euro en de yen, die verhandelt en ondersteuning bieden voor het internationale financiële systeem.

De eerste ‘taper tantrum’ zoals Morgan Stanley dit noemt was de volatiele marktreactie toen Ben Bernanke, destijds voorzitter van de Federal Reserve , in mei 2013 suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsprogramma wellicht nog dat jaar zou gaan vertragen. Het gevolg was dat aandelen in sommige dollarafhankelijke opkomende markten fors daalden, terwijl Amerikaanse obligaties stegen.

Triple taper tantrum

Deze keer verwacht Morgan Stanley dat de Federal Reserve zal kijken om een groot deel van zijn mortgage-backed securities (MBS) van de hand te doen. Deze financiële producten die de centrale bank op kocht vormen onderdeel van het stimuleringsprogramma.

Tegelijkertijd wijzen de analisten erop dat de Europese Centrale bank en de Bank van Japan hun obligatieopkoopprogramma kunnen gaan vertragen. Wanneer de groei en inflatie in zowel de eurozone als Japan verbeteren zoals de centrale banken op hopen, verwacht Morgan Stanley een ‘triple taper tantrum’.

De eerste factor hierin zal de Federal Reserve zijn, die in de eerste helft van 2016 zijn MBS portfolio zal terugbrengen. Vervolgens rekent Morgan Stanley erop dat de Eurozone en Japan in de tweede helft van 2015 hun stimuleringsprogramma’s gaan terugbrengen.

Reactie volgt snel

Morgan Stanley sluit niet uit dat de preventieve reactie hierop vanuit de markt nog dit jaar kan plaatsvinden. De analisten wijzen erop dat de originele ‘tantrum’ niet pas begon toen het stimuleringsprogramma destijds werd afgebouwd, maar al toen de markt begon te vermoeden dat dit het geval zou kunnen zijn.

Morgan Stanley wacht voorlopig af hoe de economische cijfers in deze drie wereldeconomieën zullen uitpakken, voordat de analisten het scenario van een ‘triple taper tantrum’ als zeer waarschijnlijk achten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.