Waarom deze analist Apple niet langer op zijn kooplijst heeft

In aanloop naar het volgende kwartaalrapport van Apple heeft de Franse zakenbank Société Générale zijn advies voor het aandeel verlaagd en zien de analisten nog maar weinig opwaarts potentieel voor de koers. De consensus voor het aandeel blijft voorlopig onveranderd positief, maar meer analisten zijn van mening dat het aandeel langzaamaan eerlijk gewaardeerd is.

Apple zal op 27 april zijn resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar publiceren. Sommige analisten rekenen erop dat het bedrijf dan ook een dividendverhoging zal aankondigen. Waar het dividend per aandeel nu nog 0,47 dollar bedraagt, zou deze stijgen naar circa 0,60 dollar per aandeel.

Niet langer op kopen

Société Générale heeft op 8 april Apple echter verwijderd van zijn kooplijst. Dit is interessant, aangezien Apple naar verwachting zijn dividend binnenkort zal verhogen. De Franse zakenbank heeft echter zijn advies voor Apple verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’, omdat het aandeel het koersdoel van 130 dollar bereikt. Deze hebben de analisten herhaald, waarmee zij nog maar een beperkt opwaarts potentieel voor de koers zien.

De analisten maken zich daarnaast zorgen over de potentie van Apple om het succes van de iPhone 6 later dit jaar met de introductie van een nieuw model kan herhalen. Ook is de verkoopprijs van de iPhone 6 de afgelopen maanden gedaald. Waar de prijs in december nog 687 dollar bedroeg, is deze afgegleden tot 651 dollar.

Daarnaast wijst Société Générale op de sterke dollar, die ten opzichte van andere valuta de afgelopen periode sterk is gestegen. Het zal volgens de analisten voor 5% drukken op de omzet van Apple die in landen buiten de Verenigde Staten wordt gerealiseerd.

Consensus

De consensus voor Apple is ondanks de adviesverlaging van Société Générale nog altijd positief. Maar liefst 28 analisten hebben een koopadvies uitstaan, terwijl er 8 houdadviezen zijn afgegeven. Slechts 1 analist adviseert tot slot om Apple van de hand te doen.

Al deze analisten zien daarnaast nog voldoende opwaarts potentieel voor de koers. Met een gemiddeld koersdoel van 160,06 dollar rekenen zij op een rendement van 27%. Opvallend is echter dat koersdoelen die recent zijn afgegeven allen onder dit gemiddelde liggen, wat aangeeft dat analisten minder opwaarts potentieel zien dan een aantal maanden geleden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.