Top-5 Aandelen Wereldwijd: Mirabaud aan kop

Bijdrage geschreven door Jeffrey Schumacher, CFA, van Morningstar.nl

Het eerste kwartaal van 2018 zit er weer op. Het is een kwartaal dat in schril contrast stond met de ijzige kalmte die 2017 zo karakteriseerde. Traditiegetrouw bekijken we aan het begin van het nieuwe kwartaal de best presterende fondsen in de categorie aandelen wereldwijd.

In januari verging het de markt nog crescendo, waarbij de positieve economische geluiden en de belastinghervorming voor Amerikaanse bedrijven het optimisme aanjoeg en de S&P 500 index dirigeerde naar de 15e achtereenvolgende maand van koersstijgingen, gemeten in US-dollar. De MSCI World index dikte bijna anderhalf procent aan en zette eveneens een nieuw record op de borden. En toen werd het februari.

Rust ruw verstoord

De rust waaraan beleggers langzaamaan gewend waren geraakt, werd op 5 februari ruw verstoord. In de obligatiemarkt waren daarvoor al wat barstjes zichtbaar, waarbij de oplopende rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties volgens doorgewinterde obligatiebeleggers Bill Gross en Jeffrey Gundlach wel eens het einde van een meer dan 30 jaar durende bull markt in obligaties zou kunnen inluiden.

De aantrekkende arbeidsmarkt in Amerika leek nu ook voor substantiëlere loonstijging te zorgen, wat de inflatie kan aanwakkeren en daarmee de Amerikaanse centrale bank kan bewegen om in 2018 niet drie maar vier renteverhogingen door te voeren. De eerste werd in maart doorgevoerd door de kersverse nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell, maar de vraag hoeveel er nog komen gaan, hangt als een zwaard van Damocles boven de financiële markten.

Vlam in de pan

De loonstijging bleek de vonk te zijn die op maandag 5 februari de vlam in de pan deed slaan. De beurzen doken wereldwijd diep in het rood, waarbij de Dow Jones Industrial Average de grootste koersdaling in zes jaar liet optekenen en 1.175 punten verloor, waarvan 800 in 10 minuten tijd. Die schok hakte er bij sommige short-volatility beleggers hard in. Daarmee was de nervositeit terug in de markt, terwijl het economisch nog steeds goed gaat.

Die economische groei dreigt nu ook weer in gevaar te komen door de steeds verder escalerende handelsoorlog tussen Donald Trump en de rest van de wereld. De Amerikaanse president lokte een handelsconflict uit door importheffingen op staal en aluminium in te voeren. De internationale handelspartners reageerden verbolgen en startten bilaterale onderhandelingen om onder de heffingen uit te komen.

China, wat het voornaamste doelwit lijkt te zijn van Trump, reageerde door op zijn beurt importheffingen in te stellen voor een reeks Amerikaanse goederen. Een handelsoorlog kent doorgaans alleen verliezers, maar mogelijk dat Trump een sluw spel speelt waar Amerika uiteindelijk beter van wordt. Hoe het spel gespeeld gaat worden, wat de spelregels zijn en of iedereen zich aan de spelregels houdt zal moeten blijken.

Draai in februari

Deze factoren zorgden voor een drastische draai in het positieve beeld, waarbij de MSCI World in februari 2% achteruit ging en in maart nog eens 3% verloor. Na het eerste kwartaal resteert een min van 3,6%, het slechtste kwartaal sinds het eerste kwartaal 2016.

Een andere verandering in het marktbeeld kwam vanuit de technologie- en duurzame consumentengoederensector. De FANG’s en verwante aandelen bleken niet onfeilbaar te zijn. Facebook kampt met een privacy schandaal en Trump neemt Amazon de maat op zijn vertrouwde medium Twitter. Het zorgde ervoor dat deze populaire aandelen, die een belangrijke pijler waren onder de oplopende beurzen, tientallen miljarden aan beurswaarde verloren.

Desondanks behoren de twee sectoren nog steeds tot de best presterende sectoren wereldwijd, waarbij aandelen uit de sectoren defensieve consumentengoederen, energie en telecom het moeilijker hebben. Wat in het eerste kwartaal van 2018 niet veranderde is de outperformance van groeiaandelen ten opzichte van waarde-aandelen. De MSCI World/Growth index presteerde 3,7% beter dan de value index.

De Top-5

De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd over het eerste kwartaal van 2018 wordt aangevoerd door Mirabaud Equities Global Focus. Dit fonds wordt door Anu Narula en Kirill Pyshkin en de strategie is gebaseerd op vier pijlers: bottom-up aandelenselectie, hoge active share en convictie, aantrekkelijk potentieel voor koersstijging en thematische groei.

De portefeuille concentreert zich op de 25 beste ideeën, die voortkomen uit de strenge kwalitatieve en kwantitatieve filters die de beheerders hanteren. Het fonds heeft geen posities in nutsbedrijven, basismaterialen en telecom, en is licht overwogen in technologie en financials. De kaspositie bedraagt 6%, wat het fonds ook heeft geholpen. In februari realiseerde het fonds een mooie outperformance door 0,74% te dalen tegenover een daling van 3% van de MSCI World Index . Ongeveer de helft van de aandelen in portefeuille behaalden die maand een positief rendement, met Sunny Optical en Edenred als voornaamste contributies.

Tweede plek

DPAM Invest B – Equities NewGems Sustainable Fund wist over de eerste drie maanden van 2018 ook nog een positief rendement te realiseren. Het fonds is onderscheidend, want het belegt in zeer specifieke toekomstgerichte thema’s, te weten nanotechnologie, ecologie, welzijn, de generatie Z, de e-society, Industry 4.0 en beveiliging. Het fonds kent hierdoor een sterke tilt naar de IT-sector, die ongeveer een derde beslaat van de portefeuille. In de top-10 beleggingen vinden we Amerikaanse tech-giganten Alphabet en Microsoft , maar ook financials zoals PNC Financial Services Group en Charles Schwab.

Nummer drie

De top-3 wordt gecompleteerd door het laatste fonds in deze categorie dat het eerste kwartaal van 2018 positief wist af te sluiten. Met een plusje van 0,15% staat Pictet Global Thematic Opportunities op het podium. Het fonds richt zich op het investeren in seculiere veranderingen in economische en sociale factoren zoals demografie, levensstijl, regelgeving of het milieu. De portefeuille van ongeveer 60 aandelen wordt voornamelijk in Amerikaanse bedrijven belegd, die 60% van het fonds uitmaken. De sectoren IT, Industrie en Gezondheidszorg beslaan gezamenlijk ongeveer twee derde van de portefeuille. Het fonds profiteerde over de eerste drie maanden vooral van zijn posities in Zebra Technologies, Moncler en Horiba.

Top-5 Aandelen Wereldwijd

Top5aandelen

Bron: Morningstar.nl