Bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) koersen tonen hoe snel de cryptomarkt groeit

Eind 2017 keken veel mensen vol ongeloof toe hoe de Bitcoin koers en Ethereum koers flink in waarde stegen. Bitcoin tikte de $20.000 aan en Ethereum kwam dicht in de buurt van $1.400; waardes die voor mensen die niet bekend zijn met crypto wellicht aanhoren als een klassieke zeepbel. Eind 2020 werd de wereld echter opnieuw opgeschud door enorme koersstijgingen in de crypto-wereld en bleek dat het zeepbel-narratief toch niet helemaal terecht was. In dit artikel lees je een klein overzicht van hoe de markt zich ontwikkelde en hoe deze er nu voorstaat!

Het koersverloop van bitcoin de afgelopen jaren

Nadat bitcoin in 2017 de eerder genoemde $20.000 bereikte, kwam de cryptomarkt in een saaie periode terecht waarin de volatiliteit hoog was, maar er geen records werden gebroken. Vanaf het prijsrecord daalde bitcoin terug tot een waarde van ongeveer $3.000 om in 2019 een prijs van $14.000 aan te tikken. De volatiliteit die we in de afgelopen jaren zagen bleek echter nog maar een voorproefje te zijn geweest.

Begin 2020 leek de bitcoin koers weer een stijgende lijn te hebben ingezet maar toen gooide het coronavirus plotseling roet in het eten. Vrijwel alle markten wereldwijd kleurden donkerrood en de olieprijs werd zelfs even negatief! Bitcoin ging tevens onderuit en daalde van een prijs van $10.000 terug tot onder $4.000.

Een nieuw record, tot waar stijgen we?

Vanaf dat prijspunt kon de BTC-koers vervolgens hard stijgen. Met de enorme economische steunpakketten die centrale banken aankondigden, begonnen veel investeerders zich zorgen te maken over inflatie. Bitcoin leek hierin dankzij zijn schaarse en gedecentraliseerde karakter een oplossing te bieden. De toenemende adoptie van ook traditionele investeerders zorgde er in de loop van 2020 uiteindelijk voor dat bitcoin hard steeg. Eind 2020 werd de magische $20.000 gebroken. En daar bleef het niet bij!

Begin 2021 zette de stijging namelijk gewoon door. Op het moment van schrijven ligt het prijsrecord bij $64.000 in de buurt, een stijging van meer dan 100% sinds begin 2021! Gezien de prijsbewegingen in het verleden, de huidige economische situatie en de toenemende digitalisering van onze wereld, weet niemand waar bitcoin weer een top zal gaan vormen. Dat 2020 een bijzonder belangrijk jaar is geweest voor bitcoin moge echter duidelijk zijn. Steeds meer investeerders beginnen de voordelen van het democratische en gedecentraliseerde bitcoin in te zien.

Bitcoin is niet de enige

Bitcoin, ook wel “de moeder aller cryptocurrencies,” was overigens niet de enige crypto die goed presteerde de afgelopen maanden. Ook ethereum deed goede zaken en vestigde onlangs een prijsrecord van $2.400, eens stijging van 230% sinds begin 2021. Andere grote stijgers waren cardano (ADA) en ripple (XRP) die tevens enkele honderden procenten in waarde konden stijgen. Al met al is de waarde van de gehele cryptomarkt boven de $2 biljoen terecht gekomen. Een jaar geleden was de markt nog ‘slechts’ $200 miljard waard.

Terwijl de koersen stijgen, vergroot de cryptowereld zijn voetafdruk in de wereld. Crypto kan niet langer worden afgedaan als een speeltje van nerds; steeds meer projecten laten zien dat hun technologie ook daadwerkelijk kan worden toegepast in de echte wereld. Het zal dus interessant worden om te zien hoe de snelgroeiende wereld van crypto zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.

Koers ethereum

Ethereum koers