Het einde van het jaar staat bijna voor de deur. Niemand zal ontkennen dat 2020 een roerig jaar is geweest. De coronapandemie had op bijna alle gebieden een ongekende invloed. Bitcoin (BTC) wordt traditioneel gemarkeerd door hoge pieken en diepe dalen en heeft al heel wat bewogen jaren achter de rug. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat 2020 ook voor bitcoin weer een enerverend jaar was. We blikken terug op het jaar van bitcoin.
De cryptomunt trapte 2020 af met een waarde rond de 7200 dollar. Er werd meteen een stijgende lijn ingezet, want twee weken later steeg de waarde al met 22 procent. In februari bleef het er zonnig uitzien voor bitcoin. De virtuele munt schoot zelfs door de grens van 10.000 dollar heen. Dit was sinds oktober 2019 niet meer voorgekomen.
In maart kwam de klap. Het coronavirus streek neer in Europa, waardoor de beurzen een vrije val maakten. Bitcoin was rond die tijd plotsklaps nog maar 4000 dollar waard. Het verloor daarmee in één klap 60 procent van zijn waarde en was een van de grootste dalingen uit de geschiedenis van de cryptomunt. Bitcoin-bezitters hoefden zich echter niet lang zorgen te maken. De munt zette namelijk dezelfde maand alweer een stijging in. Ondanks de aanvankelijke crash bleek de coronacrisis leek juist positief uit te pakken voor bitcoin. Bij onzekerheid over het monetaire beleid van centrale banken (angst voor uit de hand lopende inflatie) wordt bitcoin namelijk gezien als veilige haven. Eind maart was de waarde van bitcoin alweer meer dan 6000 dollar.
In april werd er weer een waarde van 7000 dollar bereikt. Hiermee kon bitcoin weer dezelfde waarde overleggen als aan de start van 2020. De munt klom al snel op naar boven: eind april werd ineens een waarde van meer dan 9000 dollar bereikt. Een dag ervoor was dat nog bijna 8000 dollar, dus was dit een aanzienlijke stijging te noemen.
Mei was een belangrijke maand voor bitcoin. In deze maand vond namelijk een halvering van de blockbeloning voor miners plaats. Miners zorgen er onder andere voor dat er nieuwe bitcoins op de markt komen en worden daarvoor beloond. Elke vier jaar wordt dit echter gehalveerd. Na halveringen in 2012 en 2016 was dit de derde halvering: miners krijgen nu 6,25 bitcoins in plaats van 12,5 bitcoins. De beloning zelf is voor investeerders niet van belang, maar halveringen zorgen er tot nu toe wel altijd voor dat de koers stijgt. Dit komt omdat er na elke halvering minder nieuwe bitcoins vrijkomen. Hoe schaarser de munt wordt, hoe meer het waard wordt.
In het begin van de maand juni was de waarde van bitcoin weer meer dan 10.000 dollar. Dit duurde echter maar heel kort. In de maanden die volgden, juni en juli, bleef de waarde steeds rond de 9000 dollar schommelen. Eind juli knalde het dan eindelijk weer door naar 10.000 dollar.
Medio augustus was bitcoin 12.000 dollar waard, de hoogste koers in een jaar tijd. In september daalde dat weer tot rond de 10.000 dollar. Dit bleek gelukkig van korte duur. Op wat schommelingen na is er steeds een stijgende lijn te zien.
In oktober kwam bitcoin in het nieuws omdat PayPal aankondigde de mogelijkheid te gaan bieden om de cryptomunt te kopen, verkopen en op te slaan. Eerst alleen aan klanten in de Verenigde Staten, daarna over de hele wereld. Het zorgt ervoor dat bitcoin voor veel mensen toegankelijker wordt. Het bitcoin nieuws had meteen in positieve zin invloed op de koers. In de laatste week van oktober knalde de waarde door naar meer dan 13.000 dollar.
Ook deze maand lijkt voor de wind te gaan met bitcoin. Er werd een waarde van maar liefst 15.000 dollar genoteerd. De recordwaarde van 20.000 dollar lijkt daardoor in het zicht te zijn.
En dan resteert de vraag wat er van bitcoin in de laatste maand van het jaren mag worden verwacht. De waarde laat zich lastig voorspellen, maar over het algemeen zet men in op een koerswijziging. En misschien breekt bitcoin zelfs nog wel het record van 20.000 dollar.