Alles over bitcoin

Er kan weinig twijfel over ontstaan over het feit dat de lanceringen van de verschillende cryptovaluta met afstand de meest opvallende financiële innovaties zijn geweest. Dit zijn valuta die digitaal zijn en puur decentraal verhandeld kunnen worden. De bitcoin is de munt die met afstand het meest verhandeld wordt (dit is ook de eerste cryptomunt).
Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen
De bitcoin is de munt die met afstand het meest verhandeld wordt (dit is ook de eerste cryptomunt). Klikt u hier voor de koersen van de cryptovaluta.

Eigenschappen bitcoin

  • transactiekosten afwezig
  • extreme snelheid
  • transactiekosten verleden tijd
  • anonimiteit pur sang

    Koers bitcoin

    Koershistoriebitcoin

    Cryptovaluta decentraal

    Bij het schrijven van Bitcoin met een hoofdletter wordt het digitale centrale betaalsysteem gebruikt. Wanneer de bitcoin weer met een kleine letter genoteerd staat dan wordt de munt als digitale betaaleenheid bedoeld. Natuurlijk is het de bitcoin die als eerste decentrale munt ooit digitaal verhandeld werd. Dat de cryptomarkten decentraal opereren is natuurlijk het grootste onderscheid met de normale bankwereld. Rentes zijn taboe in de cryptowereld. Alles wordt decentraal verwerkt. Een vorm van toezicht is er dus in zijn geheel niet aanwezig. Vanzelfsprekend zien we dan ook dat de bitcoinwereld een hele volatiele wereld is.

    Lancering bitcoin

    Alle betaaltransacties geschieden dus direct tussen de gebruikers onderling. Men noemt dit peer to peer transacties. De procesverwerking van de transacties wordt gedaan door zogenaamde netwerk nodes. Het proces is dan: 1: via cryptografie verwerken van de transacties en daarna is er de opslag in de blockchain. Iedere 10 minuten ontvangt de blockchain de laatste blokken met de nieuwste transacties. De titel blockchain is dus ook een heel logische: het heeft betrekking op een keten aan blokken. Wei Dai was het in 1998 die het eerste blok startte. Satoshi Nakamoto was die 11 jaar later in 2009 het eerste blok als opensource software verwerkte. Zodoende wordt Satoshi Nakamoto gezien als de absolute grondlegger van de bitcointechniek. Eén van de grootste triggers om de blockchaintechniek van de grond te zetten was het oplossen van het src=double speningsrc= probleem.

    Blockchain uitgelegd

    Een centrale partij is door de techniek van de blockchain dus niet meer nodig. Met double spending bedoelen we dat er altijd dubbel werk gedaan wordt: het proces van de betalende partij naar de centrale partij en vervolgens naar de ontvangende partij. Het grootste verschil met de src=normalesrc= bankwereld is dus de afwezigheid van een centraal regelend orgaan.

    Satoshi Nakamoto niet de echte naam van de oprichter(s)

    Satoshi Nakamoto is een pseudoniem voor een onbekend persoon of groep. Door het verhullen van de echte naam wordt maar eens goed de mystiek van de cryptowereld onderstreept. Satoshi Nakamoto was tot eind december 2010 actief betrokken bij de uitrol van de bitcoin. De bitcoin werd voor het eerst verhandeld op 3 januari 2009. Geheel in lijn met de rebelsheid van de cryptowereld was de omschrijving bij de eerste transactie op het zogenaamde genesisblok "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Het was natuurlijk Satoshi Nakamoto die op de eerste transactie van de bitcoin deed. Dit was op 12 januari 2009. Sinds de aanvang van de bitcoinhandel in 2009 tot en met de lente van 2016 werden er circa 100 miljoen bitcointransacties gedaan. In de jaren na 2016 wakkerde de groei verder aan en per begin 2002 was het totaal de 300 miljoen gepasseerd.

    Bijdrukken voorbij

    Het gros van de motivaties om een radicaal ander betaalsysteem te maken putten de bitcoingrondleggers uit het feit dat centrale banken zomaar altijd de geldpers aan kunnen zetten. In de oude bankwereld worden de regels dus door de centrale bank bepaalt. Die bepaalt de geldhoeveelheden en de rentes. Als er veel geld wordt bijgedrukt dan stuwt dit natuurlijk de inflatie (alles wordt duurder). Anders was Zimbabwe dat heel veel geld bijdrukte natuurlijk ook wel een rijk land geweest. Alle automatische prijsstijgingen zorgen natuurlijk voor maatschappelijke wrevel. Door de ontkoppeling van de Amerikaanse dollar aan de goudprijs (akkoord van Bretton Woods in 1973) werd het bijdrukken van geld pas echt mainstream. Tot die tijd was de koers van de goudprijs was dus leidend voor de koers van de Amerikaanse dollar. Geld wordt er eigenlijk overal ter wereld wel bijgedrukt (natuurlijk in wisselende hoeveelheden). De geldpersen gingen in 2008 echter volledig in de hoogste versnelling om zo door extra gedrukt geld de financiële crisis te bestrijden. Dat de inflatie ongevraagd steeg zorgde natuurlijk voor een hoop maatschappelijk ongenoegen. Wrang is het natuurlijk dat de centrale banken zelf verantwoordelijk waren voor het financiële systeem en dan daarna nog eens de inflatie gingen aanwakkeren.

    Mancos aan traditioneel bankverkeer

    Uiteraard was er veel maatschappelijke kritiek hier op. Dit tumult was natuurlijk een hele goede voedingsbodem om hard te gaan nadenken over een beter financieel systeem. Mede door al het financiële rumoer kon de bitcoin als het ware van poule position vertrekken. Toezicht in wat voor vorm is dus absoluut niet aanwezig in de wereld van de cryptovaluta. Bij het begin van het bitcointijdperk waren er vooral hackers bij betrokken. In de jaren na de lancering werd de maatschappelijke acceptatie van de bitcoin steeds groter. Omdat er geen transactiekosten zijn, het heel erg snel is en de betalingen anoniem zijn zorgt natuurlijk voor een hoge aantrekkingskracht. Het huidige betaalverkeer heeft nog steeds een hoop achterstanden op de bitcointechniek. Banken vragen nog steeds een hoge vergoeding voor vooral de internationale betalingen (vast en variabel vaak), kosten de betalingen een hoop tijd en is betaalverkeer absoluut niet anoniem. Dit dus in tegenstelling tot de bitcoin. Het feit dat er in de weekenden en op de feestdagen nog steeds geen betalingen uitgevoerd worden zorgt natuurlijk alleen maar voor meer aantrekkingskracht van de cryptovaluta zoals de bitcoin.

    Erg veel volatiliteit bitcoin

    De koers van de bitcoin was tot het voorjaar van 2017 relatief rustig omhoog aan het kabbelen. Later in 2017 spoot de koers echter heel bizar omhoog. In 2017 maakte het weinig uit of er nieuws over de bitcoin was: de koers bleef maar doorstijgen. Echter de koers van de cryptomunt daalde hard nadat het haar record van circa 20,000 dollar bereikt had. De piek van 2017 is met grote afstand de meest extreme waardering geweest. De crash direct na de piek bracht de munt in de trading range tussen de 5.000 en de 10.000 dollar terecht. De bitcoin is nog steeds een hele volatiele munt, eigenlijk in heel haar bestaan. 2019 was voor de bitcoin qua koersvorming ongeveer gelijk aan 2018.

    Enorme piek bitcoin

    Bitcoingrafiek

    De bitcoin bleek geen veilige vluchthaven te zijn ten tijde van de crash door het coronavirus in maart 2020.de bitcoin ging net zo hard omlaag als bijvoorbeeld aandelen, vastgoed en bedrijfsobligaties. De coronacrisis duwde de bitcoin tot rond de 5.000 dollar.