Fund flows mei: beleggers vluchten weg door zorgen over stabiliteit

Bijdrage geschreven door Ali Masarwah Morningstar.nl

De fondsstromen over de maand mei laten een stevige schrikreactie zien bij beleggers. Ze vluchten massaal uit aandelen én obligatiefondsen vanwege zorgen over de stabiliteit van Europa en opschudding in opkomende markten. Daardoor is mei 2018 de eerste maand met netto-uitstroom sinds november 2016.

Terugkerende zorgen over de stabiliteit van de eurozone en opkomende markten hebben de fondsstromen over de maand mei flink op hun kop gezet. Voor het eerst sinds november 2016 was er weer sprake van netto-uitstroom van vermogen in een maand: er ging 12,2 miljard euro uit. Dat kwam op het conto van zowel aandelen- als obligatiefondsen.

Aandelenfondsen en aandelen- ETF 's zagen samen per saldo 7,7 miljard euro wegvloeien, het hoogste niveau voor de categorie sinds juni 2016. In de maanden voorafgaand aan mei was al wel een trend te zien van geleidelijk afnemende instroom. Europese en opkomende markten categorieën waren uit de gratie, terwijl aandelenproducten die zijn gericht op de Verenigde Staten wel instroom wisten te bewerkstelligen.

Obligatiefondsen boekten 14,2 miljard euro netto-uitstroom. Het vorige laagste punt dateert van juni 2013, ten tijde van 'taper tantrum' dat beleggers toen massaal uit obligatieproducten deed stappen. Net als toen hadden ook nu de meest risicovolle ctaegorieën het meest te lijden, zoals opkomende markten en high yield.

Allocatiefondsen bleven per saldo nog wel op positief terrein, maar de vraag stond op het laagste niveau sinds december 2016.

Fondsen in edelmetalen floreerden, zoals altijd het geval is als beleggers ze opzoeken als veilige haven wanneer ze minder vertrouwen hebben in andere categorieën.

Bekijk in onderstaande tabel de fondsstromen per brede categoriegroep:

Beleggingsfondsen

Actief versus passief

Als we passieve fondsen (open-end indexfondsen en ETF 's) vergelijken met actieve, dan valt op dat passief een nipt positief cijfer wist te halen, waar actief een fikse veer moest laten.

Aan passieve zijde bleven obligatiefondsen het goed doen, net als de afgelopen maanden. Gemeten over de afgelopen 12 maanden zijn passieve obligatiefondsen 10,4% gegroeid, terwijl dat voor actieve obligatiefondsen slechts 7,4% was.

Bij aandelenfondsen was aan zowel passieve als actieve zijde een netto-minnetje te noteren, bij actief groter dan bij passief, zoals onderstaande tabel laat zien.

De markt voor grodnstoffen wordt gedomineerd door ETF 's, vandaar daar die een netto-instroom van 1,2 miljard euro laten zien tegen 150 miljoen aan actieve zijde. Voor de afgelopen 12-maandsperiode was de groei bij passief 11,3% versus 2,9% voor actief.

Bekijk in onderstaande tabel de onderverdeling van de fondsstromen tussen actief en passief:

Actievefondsen

Instroom op fondscategorie-niveau

Bij de categorieën met de hoogste instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap aandelen gemengd aan kop. Dat weerspiegelt het optimisme bij beleggers over de vooruitzichten voor de wereldwijde economie. Beleggers staken meer nieuw geld in passieve aandelenfondsen dan in actieve. Met name de UBS ETF MSCI ACWI SF haalde veel goed op; met 3 miljard euro bijna de helft van de instroom in deze categorie.

Bij de nummer twee, de categorie aandelen sector technologie, was de verdeling tussen passief en actief juist andersom: meet instroom in actief dan in passief. Dat deze categorie het goed deed, heeft ook te maken met het positieve sentiment rond Amerikaanse aandelen, want veel van de grote technologie-aandelen zijn Amerikaanse bedrijven.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Passiefactief

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De categorieën die uitstroom kennen, laten dat vooral zien aan actieve zijde. Omdat het ook aan passieve zijde is, geeft dat aan dat de uistroom het gevolg is van asset allocatie-beslissingen, met andere woorden, andere keuzes maken voor wat categorieën betreft.

De lijst met uitstroom laat vooral obligatiecategorieën zien. Bij USD High Yield Bond speelde de uitstroom uit Neuberger Berman High Yield Bond Fund een grote rol, dat in zijn eentje als 230 miljoen euro zag wegvloeien. Dat brengt de uitstroom uit dit fonds voor dit jaar tot dusver al op ruim 2 miljard euro.

Ook in andere categorieën speelde bepaalde fondsen een grote rol. UBS Focused High Grade Long Term Bond USD zag 2,1 miljard euro wegstromen en dat beïnvloedde de USD Diversified Bond categorie behoorlijk.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Actiefbeleggen

Instroom per fondshuis

Natixis boekte in mei opnieuw de hoogste instroom in het actieve segment, en opnieuw dankzij sterke verkoop van de Britse dochter H20 Asset Management, die gespecialiseerd is in Alternatives en 1,2 miljard euro ophaalde. Begin mei heeft H20 Asset Management de soft close van twee wereldwijde macro-fondsen aangekondigd wegens de hoge instroom.

BlackRock boekte sterke instroom in actief en passief, waarbij BSF Style Advantage Fund 700 miljoen ophaalde.

Bij de aanbieders van passieve producten gaat UBS aan kop met 2,3 miljard euro instroom. De passieve aandelenproducten waren in trek, vooral wereldwijde large-cap fondsen.

Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:

Fondsstromen

Uitstroom per fondshuis

Pimco voert de lijst aan van fondshuizen met de meeste uitstroom aan actieve zijde. Dat kwam vooral door uitstroom uit het vlaggenschipfonds Pimco GIS Income dat 2,5 miljard euro verloor.

Amundi had te lijden onder uistroom uit euro obligatieproducten, in het bijzonder ultra korte termijn obligatiefondsen. Aan de passieve kant staat wederom iShares bovenaan door onttrekkingen aan de large-cap aandelenfondsen; de 15 eurozone producten boekten 727 miljoen euro uitstroom. iShares Euro Stoxx 50 zag 382 miljoen euro wegstromen, waarmee dit fonds dit jaar tot dusver al 1 miljard euro is kwijtgeraakt. Bekijk hier de uitstroom in actief en passief per fondshuis:

Fondskosten

Grootste fondsen

Het grootste actieve fonds per eind februari blijft onveranderd Pimco GIS Income, ondanks vier maanden op rij van netto-uitstroom. In mei ging er 2,5 miljard uit en dat was fors meer dan de 209 miljoen over april, de 548 miljoen in maart en de 611 miljoen in februari.

M&G Optimal Income Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, beleefde zijn 18e maand op rij van instroom, al lag die wel lager dan in eerdere maanden. Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind mei 2018:

Actievefondsenbeleggen

Bij de passieve fondsen blijft iShares Core S&P 500 ETF de grootste, en het fonds liep zelfs uit op zijn naaste rivaal Vanguard S&P 500 ETF . De iShares ETF kende over mei namelijk instroom van 629 miljoen euro, terwijl de Vanguard ETF juist 112 miljoen uitstroom moest slikken.

De nummer drie, iShares Core MSCI World ETF , verstevigde zijn positie dankzij 46 miljoen euro aan nieuwe instroom. De nummer 5, iShares UK Equity Index , weerspiegelde het anti-Europese sentiment van fondsbeleggers met uitstroom van 116 miljoen euro. Dit fonds is dit jaar tot dusver al 2 miljard euro kwijtgeraakt.

Actiefbeleggen2018

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.