Top 5 Aandelen Latijns-Amerika: Brazilië is bepalend voor rendement

Bijdrage geschreven door Ronald van GenderenMorningstar.nl

Hoewel Latijn-Amerika een regio is, vormt een belegging in fondsen die hier beleggen feitelijk een belegging in voornamelijk in Brazilië. Beleggers krijgen daarnaast een redelijke blootstelling naar Mexico, maar andere landen tellen nauwelijks mee. Fondsen die in de regio beleggen wijken nauwelijks van deze landenallocatie af. Maar ook op sector- en aandelenniveau zijn er weinig verschillen.

Latijns-Amerikaanse aandelenfondsen worden aangeduid als een regio-fonds, maar beleggers doen er goed aan te beseffen dat het feitelijk gaat om een belegging in hoofdzakelijk 2 landen: Brazilië en Mexico. Daarbij maakt het eerste genoemde land maar liefst 58% van de MSCI Emerging Markets Latin America index uit (per eind april 2018), terwijl nummer 2 Mexico goed is voor 'slechts' 24%. De index bestaat verder uit nog maar drie landen, namelijk Chili (10%), Colombia (4%) en Peru (3%).

De koersontwikkeling van Latijns-Amerikaanse aandelen lopen op jaarbasis regelmatig uit de pas met wereldwijde opkomende landen (gemeten aan de hand van de MSCI Emerging Markets index). Het jaar 2016 was daar een bijzonder duidelijk voorbeeld van. De MSCI Emering Markets Latin America index steeg dat jaar met bijna 35% (in euro’s), terwijl de MSCI Emerging Markets index steeg daarentegen met 14,5%. Die sterke prestatie was voor een groot deel toe te schrijven aan de sterke opmars van Braziliaanse aandelen van gemiddeld ruim 70%.

Brazilië is dominant

Daarmee speelt Brazilië een dominante rol in het rendement voor de regioindex, maar daarmee is de rol van de overige landen niet uitgespeeld. Met name omdat de ontwikkelingen op de beurs een aanzienlijk ander beeld kunnen geven. Dat geldt vooral voor Mexico, overigens ook niet in de laatste plaats gezien het gewicht in de index.

Zo daalde Latijns-Amerikaanse aandelen index in 2015 met 23%. Aandelen uit Brazilië, Colombia en Peru daalden met tientallen procenten, maar Mexicaanse aandelen beperkten het verlies tot minder dan 5%. In de jaren daarna bleef het land echter (flink) achter in vergelijking met andere landen in de regio.

Rol van Argentinië

Hoewel beheerders van beleggingsfondsen bij een daadwerkelijk actief beleid ruimte hebben om daarvan af te wijken, zien we dat in de praktijk nauwelijks terugkomen. Echter, één van de weinige afwijkingen in de landenallocatie die veel beheerders wel maken, is de toevoeging van Argentinië.

Aangezien het land in 2009 door MSCI werd gedegradeerd van emerging market naar frontier market, maakt het op dit moment reeds 9 jaar geen deel meer uit van de Latijns-Amerikaanse aandelenindex. In juni van dit jaar zal het land mogelijk wel weer worden geclassificeerd als opkomend land door MSCI en zijn herintrede doen in de Emerging Markets indices.

De Top 5

In de top 5 van deze week de best presterende Latijns-Amerikaanse aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de eerste vier maanden van 2018.

Het rendement van de fondsen in de top 5 van deze week ontlopen elkaar niet veel en ook versus de index is het verschil niet bijzonder groot. Dit is grotendeels verklaarbaar uit het feit de fondsen onderling en in vergelijking met de index nauwelijks verschillen in termen van landenallocatie, evenals op sectorniveau. Ook in de keuze voor aandelen verschillen de fondsen niet veel van de index met active shares die liggen tussen 27,61 en 54,03.

Pinebridge aan kop

Nummer één in de top 5, PineBridge Latin America Equity, wordt sinds januari 2016 beheerd door het duo Andrew Jones en Gustavo Pozzi. Hoewel het fonds de laagste active share heeft van alle vijf de fondsen, wist de beheerders met enkele goede keuzes toch de koppositie te grijpen. Onder de juiste aandelenselectie treffen we onder andere een overwogen positie aan in Suzano Papel E Celulose (+110%) en een off-benchmark positie in IRB Brasil Resseguros (+37%) aan.

Schroder op plek twee

Nummer twee, Schroder ISF Latin American wordt ook door een duo beheerd. Tom Wilson & Pablo Riveroll staan al sinds 2005 aan het roer van dit fonds. Ook zij kozen voor Suzano Papel E Celulose en IRB Brasil Resseguros, al was de convictie in deze aandelen wat kleiner dan het geval was bij PineBridge.

HSBC op drie

HSBC GIF Latin American Equiy bezet de derde plek en wordt sinds 2015 beheerd door Lee Ray en dat doet hij sinds 2016 samen met Victor Benavides, nadat Natalia Kerkis vertrok. Hier treffen ook Suzano Papel E Celulose aan. Maar daartegenover stonds bijvoorbeeld een tegenvallende overwogen positie aan in Cemex SAB (-25%).

Top 5 Aandelen Latijns-Amerika

Amerikaansefondsen

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.