Covid-19 en faillissementen: een tijdbom

Volgens de economen van Euler Hermes creëert de Covid-19-crisis een tijdbom in termen van wanbetalingen en faillissementen. Momenteel is het de kalmte voor de storm: zelfs als de economische activiteit geleidelijk aan aantrekt, voorspelt Euler Hermes dat het grootste deel van de faillissementen nog zal komen, voornamelijk eind 2020 en in de eerste helft van 2021.

  • Wereldwijd zal het aantal faillissementen tegen eind 2021 toenemen met +35%. Dit is een ongekende toename. De Verenigde Staten (+57%), Brazilië (+47%) en China (+20%) zullen het grootste aantal faillissementen kennen, gevolgd door de meeste Europese landen (vooral in 2021).
  • Volgens de prognoses van de economen van Euler Hermes zal het aantal faillissementen in België toenemen met 26% (2021 vs. 2019). Die stijging zal vooral in 2021 gebeuren, met een recordaantal van bijna 13.500 bedrijfsfaillissementen volgend jaar.
  • Een voortijdige intrekking van de steunmaatregelen van de overheden zou de situatie kunnen verergeren, waardoor het aantal faillissementen met 5 tot 10 procentpunten zou toenemen.
  • Het zal extra opletten zijn voor het domino-effect van faillissementen van grote bedrijven (met een omzet van meer dan 50 miljoen dollar). Faillissementen van grote bedrijven zorgen voor extra druk op de toeleveringsketens. Niet alleen brengen ze klanten in gevaar door hun aanbod te verstoren, waardoor ze gedwongen worden om met spoed (dure) alternatieven te vinden, maar ze brengen ook hun eigen leveranciers financieel in gevaar door ze niet te betalen. Hoe groter het bedrijf dat het faillissement aanvraagt, hoe groter het risico op een domino-effect.

    Covid 19 faillisementen