ABN AMRO MeesPierson: 'Aandelen vinden wel weer hun weg omhoog'

Somberheid en nervositeit bij beleggers over de aandelenmarkten zijn onnodig, stelt ABN AMRO MeesPierson in haar nieuwe Beleggingsstrategie. Stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen, protectionistisch beleid en politieke onzekerheid in Italië en de Verenigde Staten maken dat de beurzen sinds de start van 2018 in het rood staan. Toch verwacht de private bank van ABN AMRO dat aandelen de weg omhoog weer gaan vinden.

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: "De huidige periode van correctie is tijdelijk en gezond. Dat partijen somberder worden over de markt is een goed teken. De aandelenmarkt gedijt het best als er zorgen zijn. Die moeten natuurlijk niet te groot worden, maar alarmbellen moeten juist afgaan als iedereen genoegzaam achterover leunt en denkt dat het goed gaat."

Toenemende investeringen en productiviteit

Voor ABN AMRO MeesPierson is het belangrijkste argument om positief te blijven dat bedrijven weer investeren, de vraag herstelt en daarmee de productiviteit toeneemt. Bedrijfsinvesteringen staan in de VS op het hoogste niveau sinds de financiële crisis en ook in de EU zijn ze uit het dal geklommen. De verwachting van de bank is dat deze trend zich voortzet. Bovendien wijst ABN AMRO MeesPierson op de goede staat van de wereldeconomie, de bedrijfswinsten en hoge vertrouwen van producenten en consumenten. Ook worden economische groei- en winstverwachtingen naar boven bijgesteld. Een toenemende productiviteit leidt tot hogere economische groei en kan daarmee de fase van 'toenemende groei' verlengen. Dat is goed nieuws voor aandelenmarkten.

Handhaving overweging aandelen

ABN AMRO MeesPierson noemt de economische groeivooruitzichten voor 2018 'goed'. Volgens de bank zien ze er voor 2019 ook 'behoorlijk' uit. Wessels: "Het groeitempo zal in 2019 wel wat afnemen, maar het is positief dat groeiverwachtingen voor zowel 2018 als 2019 naar boven worden bijgesteld. Daarnaast gaat het goed met bedrijven wereldwijd. De cijfers over het vierde kwartaal van 2017 waren beter dan verwacht en bedrijven kwamen met positieve vooruitzichten voor 2018. In combinatie met een robuust vertrouwen onder producenten en consumenten maakt dit dat we een voorkeur houden voor risicovolle beleggingscategorieën. We handhaven onze lichte overweging in aandelen."

Zwaar onderwogen in obligaties

In de obligatieportefeuille zijn geen wijzigingen aangebracht. ABN AMRO MeesPierson houdt een zwaar onderwogen positie van obligaties. Binnen de obligatieportefeuille blijft de bank onderwogen in staatsobligaties, mede doordat de rentes van kernlanden zoals Nederland en Duitsland nog niet aantrekkelijk zijn. In het alternatieve gedeelte van de portefeuille blijft ABN AMRO MeesPierson overwogen in vastgoed. Wessels: "Wij verwachten dat vastgoed beter zal renderen dan obligaties en sparen, maar niet zozeer beter dan aandelen. Dit komt omdat een stijgende rente ook slecht is voor vastgoed. Dat neemt niet weg dat het onderliggend goed gaat met vastgoedbedrijven en het dividendrendement aantrekkelijk blijft."