UBS AM blijft overweight in aandelen ondanks dreiging handelsconflict

Wereldwijd stijgt de spanning over een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Zo’n handelsconflict kan een serieuze, negatieve impact hebben op aandelen wereldwijd, met name in de opkomende markten, stelt Erin Browne, directeur Asset Allocatie Investment Solutions bij UBS Asset Management in de bijgevoegde ‘Macro Monthly’ van maart.

De Amerikanen stelden dat China oneerlijk handelt en dat dit zal leiden tot extra importtarieven van 50 tot 60 miljard dollar op Chinese goederen. De onzekerheid neemt hierdoor toe, vindt Browne. “Maar zelfs als de tariefmaatregelen onder Sectie 301 volledig worden ingevoerd, zal dat slechts een negatieve invloed van 0,1% tot 0,2% hebben op de Chinese economie. Dat kan nog minder worden als China deze export verplaatst naar andere landen.”

Volgens UBS AM willen beide landen onderhandelen om een escalatie te voorkomen, en is er voldoende ruimte voor compromissen. “Wij blijven overweight in aandelen omdat de macro-economische situatie nog altijd goed is, en omwille van de geleidelijke afbouw van het ruime monetaire beleid van centrale banken. Maar we houden ook posities in Amerikaanse staatsobligaties voor het geval er een vlucht naar kwaliteit ontstaat.“

“Wat valuta betreft hebben we een voorkeur om ‘underweight’ te zitten in de dollar ten voordele van reservevaluta zoals de Japanse yen en de euro. Die vormen een hedge als het tot een escalatie van de handelsperikelen komt.”