Koersschommeling Bitcoin bepaalt zoekvolume

De zoekterm ‘bitcoin’ en daaraan gerelateerde zoektermen, zoals ‘bitcoin koers’ en ‘bitcoin kopen’ zitten sinds november 2017 flink in de lift in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van online marketing platform SEMrush. Opvallend is dat de koers van de bitcoin en het aantal zoekopdrachten naar de zoektermen opvallende overeenkomsten vertonen.

Zoektermen en relatie tot koers

De recente prijsontwikkeling van bitcoin toont voor 94.4% overeenkomst met het aantal bitcoin gerelateerde zoekopdrachten in Alphabet . De koers van bitcoin stijgt als er op Alphabet vaker naar termen wordt gezocht en daalt als het zoekvolume afneemt. Aan de ene kant duidt dit onderzoek op iets vanzelfsprekends: als bitcoin duurder wordt, stijgt het enthousiasme en gaat men meer op zoek naar de redenen achter de waardestijging. Het kan ook op iets anders wijzen. Het onderzoek van SEMrush liet namelijk buiten beschouwing of het volume aan zoektermen een voorspelling doet over de prijsontwikkeling van de bitcoin.

Bitcoincorrelatie

Ontwikkeling bitcoin zoektermen

De ontwikkeling van de top 10 bitcoin gerelateerde zoektermen in Nederland ziet er als volgt uit:

Bitcoinkoersen

Analyseren we de ontwikkeling van de zoektermen over 2017, dan zien we een duidelijke spurt in het aantal zoekopdrachten vanaf oktober 2017. Vooral de zoektermen ‘bitcoin’, ‘bitcoin koers’ en ‘koers bitcoin’ worden vanaf oktober gemiddeld 375.000 keer per maand gezocht.

Bitcoin kopen’ zwakt af in december

De zoekterm ‘bitcoin kopen’ maakte in de laatste maand van het jaar overigens een minder sterke groei door dan andere zoektermen uit de top 5. Terwijl de gemiddelde groei op 224% lag, daalde de groei van deze zoekterm naar slechts 150% in december ten opzichte van de maand ervoor. Dit kan erop duiden dat er een grotere interesse is in bitcoins dan een daadwerkelijke intentie om ze te kopen. Zoeken naar bitcoins en de koers bleef ook in december echter onverminderd populair.

Enigszins voorspelbaar, de zoekterm ‘bitcoin’ wordt over heel 2017 het meest gezocht. In totaal werd deze term maar liefst 2.5 miljoen keer gezocht. De op een na populairste zoekterm, namelijk ‘bitcoin koers’, werd 1.6 miljoen keer gezocht in Nederland. Op de derde plaats komt de omgekeerde versie van de zoekterm, ‘koers bitcoin’, deze term werd 700.000 keer gezocht over heel 2017. Op de vierde plek komt ‘bitcoin kopen’. Dit werd ruim 400.000 keer gegoogeld.

Bitcoinrendementen

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.