Bitcoin niet levensvatbaar aldus LGIM

De bitcoin is geen levensvatbaar alternatief voor ons huidige gecentraliseerde betaalsysteem. Het is waarschijnlijker dat centrale banken met hun eigen cryptomunten komen, waarna de bitcoin hoogstwaarschijnlijk aan waarde gaat verliezen. Dat stelt Rahil Ram, multi-asset analist bij de Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

De Bank of England heeft al bevestigd een eigen afdeling te hebben opgericht om onderzoek te doen naar de introductie van een cryptomunt die gekoppeld is aan het pond sterling.

De bitcoin kent te veel zwakheden om als betaalmiddel te kunnen fungeren, aldus Ram. De fans van het eerste uur prezen de cryptomunt aan als een middel om snel en goedkoop transacties uit te tevoren. Dat is niet langer het geval: in december waren de kosten opgelopen tot $20 per transactie en duurde het gemiddeld een half uur voordat een betaling was bevestigd. Ram: ‘Deze trend zal waarschijnlijk doorzetten, hetgeen de bitcoin duur en onpraktisch maakt voor het dagelijks gebruik.’

Daarnaast is de bitcoin geen veilig betaalmiddel, benadrukt de LGIM-analist. ‘Ook al is het praktisch onmogelijk om het bitcoinnetwerk zelf te hacken, bitcoinbeurzen zijn wel gehackt.’ Daarnaast overwegen veel centrale banken het gebruik aan banden te leggen gegeven het gebruik in ‘de schaduwzijde’ van de economie. Ram noemt daarbij belastingontwijking en criminele activiteiten als voorbeelden.

Uiteraard heeft de munt vooral veel speculatieve beleggers getrokken. De waarde fluctueert sterk, maar de kopers nemen volgens LGIM meer risico’s: operationele storingen, veiligheids- en aansprakelijkheidsproblemen en marktmanipulatie. ‘Bovendien geven verschillende handelsplatformen verschillende prijzen af, waarmee duidelijk wordt gemaakt hoe moeilijk het is om de universele waarde te bepalen.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.