Veel perspectief accubedrijven, Enphase rond alltime high

De vraag naar accu-gerelateerde producten is al jaren exponentieel aan het stijgen. Het is niet verrassend dat het de verwachting is dat deze trend ook de komende jaren door zal zetten. Volgens een onderzoek van IEA.org zouden er medio 2030 zo’n 250 miljoen elektronische voertuigen op de weg zijn. Deze groei wordt mede gestimuleerd door de vraag naar meer klimaat-neutraal rijden, uitstootrestricties en zuinigere auto’s. Naast een groeiende vraag uit de autowereld is er ook een grote vraag uit huishoudwereld.

We maakten een rondgang op Wall Street en behandelen daarom de drie accubedrijven Energizer, Albemarle en Enphase.

Energizer

Energizer is een vrij grote speler in de wereld van batterijen, accu’s en lampen. Vooral in Noord-Amerika zag het bedrijf de vraag naar accu’s voor auto’s toenemen. Ondanks de tegenslagen door het coronavirus verwacht het bedrijf om over 2020 10 procent meer omzet te behalen. De vrije kasstroom komt naar verwachting rond de 300 miljoen dollar uit. Voor 2020 rekent Energizer op een vrije kasstroom van 400 miljoen dollar.

Energizer beurskoers

<a href='/begrippen/117-beurskoers'>Beurskoers</a> energizer

Het aandeel Energizer is recent met zo’n 10 dollar gedaald naar 39 dollar. Haar alltime high ligt rond de 63 dollar. De recente koersdaling kan mede komen door een rechtszaak tegen Duracell over schendingen van producten.

Albemarle

Albermarle (NYSE ALB) is een Amerikaanse producent van chemicaliën die in accu’s en batterijen gaan. Daarnaast is het bedrijf sterk in de markt voor batterij-waardig lithium. Ook voor deze markt is de consensus dat de vraag zal gaan stijgen. Albemarle is momenteel bezig met een bezuinigingsplan van ruim 100 miljoen dollar. Voor dit jaar verwacht bedrijf tussen de 50 en de 70 miljoen dollar aan besparingen te kunnen behalen. Een andere impuls kreeg het bedrijf van de Amerikaanse overheid, van de Department of Energy om Albemarle als strategische partner toe te wijzen inzake twee lithium onderzoeksprojecten. Albelmarle heeft momenteel voor 140.000 ton aan toezeggingen van haar LCE productie in 2025.

Beurskoers Albemarle

Albemarle koers

Momenteel koerst het aandeel rond de 100 dollar. In oktober 2017 bereikte het aandeel haar alltime high van 140 dollar. Sinds april dit jaar is het aandeel verdubbeld.

Enphase: aandeel erg succesvol

Een andere speler is het in Californie gevestigde Enphase Energy Inc. (NASDAQ: ENPH). Dit bedrijf ontwikkelt en verkoopt softwaretoepassingen voor huishoudelijke apparaten en zonnepanelen. Het aandeel maakte recent een forse koerssprong nadat het haar beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal bekendmaakte. De analisten van Roth Capital Partners verhoogden na dit nieuws hun koersdoel van 70 naar 90 dollar. Bij Oppenheimer ging het koersdoel ook naar 70 dollar (van 55 dollar).

Een belangrijke activiteit van Enphase is het maken van apparaten die de conversie van zonne-energie naar het normale stroomnet (220 bij ons) regelen. Het bedrijf nam in 2018 SunPower’s micro-omvormer’s tak over. Hierdoor heeft Enphase nu een sterke positie in deze markt. De markt voor ‘huisenergie’ lijkt erg de wind mee te hebben gezien de vraag naar energiezuinige en milieuvriendelijkere toepassingen.

Beurskoers Enphase rond alltime high

Enphase koers

Na jaren van een relatief zijwaartse beweging spoot het aandeel sinds begin 2019 (rond een niveau van rond de 6 dollar) hard omhoog tot nu rond de 72 dollar.