Waarderingen Nederlandse aandelen gemiddeld, Adyen duurste aandeel

De Nederlandse aandelen zijn qua koers/winst-verhouding in lijn gewaardeerd met de rest van de wereld. De CAPE-ratio, oftewel de Shiller PE, staat op 16 voor Amsterdam en op 15 voor de rest van de wereld.

CAPE-ratio verklaard

De CAPE ratio wordt als één van de meest waardevolle voorspellers voor aandelenrendementen genoemd. De CAPE ratio is in tegenstelling tot de ‘normale’ koers/winst-verhouding juist géén momentopname. De normale koers/winst-verhouding is de verwachte winst per aandeel voor het huidige boekjaar gedeeld door de beurskoers (ook wel de forward PE genoemd). De verwachte winst per aandeel voor het huidige boekjaar is vaak een erg bewegelijke waarde. Deze is natuurlijk ook afhankelijk van éénmalige baten en lasten. Stel dat een bedrijf veel van haar activa verkoopt dan kan de winst éénmalig omhoog schieten terwijl het maar een korte termijn winst is. Idem dito geldt natuurlijk ook voor grote éénmalige afboekingen. Omdat het veel eerlijker is om naar een langere periode te kijken bedacht de Amerikaanse professor Robert Shiller de Shiller PE (Shiller Price Earnings ratio).

Waarderingen Nederlandse aandelen internationaal in lijnDe CAPE-ratio lijkt als één van de eindeloos veel financiële ratio’s tot de meest voorspellenden te woorden. Historisch zien we dat aandelen met de lagere CAPE-ratio’s (5 tot 15) het beter doen dan het gemiddelde. Aandelen met de hogere ratio’s (boven de 30) het juist weer slechter doen dan het marktgemiddelde. De gemiddelde CAPE-ratio ligt doorgaans rond de 15. Dit komt er dus op neer dat aandelen gemiddeld 15 maal de winst per aandeel kosten (let wel de gemiddelde winst per aandeel over de afgelopen 10 jaar). Een belegging in een aandeel zou dus qua winst over 15 jaar verdubbeld kunnen zijn, dit is althans de theorie.

CAPE ratio wereldwijd

Caperatiowereld

Bron: Analist Pro

Laagste CAPE ratio's Nederland

Aandelenfilter Caperatiosnederland

Bron: Analist Pro

U ziet hier de Nederlandse aandelen met CAPE-ratio's tussen de 5 en de 10.Via de filter in Analist Pro kunt u zelf hier uw selecties mee maken. Dit groepje aandelen bevat eigenlijk alleen maar bekende namen. De lage CAPE-ratio's komen natuurlijk door de gedaalde beurskoersen. Rechts zet u de rendementen over de afgelopen 12 maanden, die natuurlijk erg negatief zijn met een gemiddeld verlies van bijna 30 procent.

Nederlands duurste aandelen

Dureaandelen Ergdureaandelen

Bron: Analist Pro

U ziet hier de, qua CAPE-ratio, duurste aandelen van Nederland. Over de afgelopen 12 maanden won dit mandje een forse 40 procent. De grootste stijgers waren wederom de chipaandelen BE Semiconductor en ASM International. Ook Adyen, dat ook tijdens de coronacrisis hard steeg, staat bij de lijst van sterkste stijgers hier. Adyen heeft zelfs de hoogste CAPE ratio maar dit moeten we natuurlijk wel met een korreltje zout nemen want het is nog een jong bedrijf met dus nog weinig financiële data. De hogere beurskoersen maken het natuurlijk duurdere aandelen en de CAPE-ratio toont dit goed aan.