Hoogste dividendrendementen na Corona-correctie Europa en VS

De afgelopen beursweek was wederom een hele bewegelijke. Vrijdag sloot de Dow Jones Industrial Average index welliswaar ruim 4% lager op 21.636 punten maar op weekbasis won de Amerikaanse hoofdindex toch nog zelfs circa 10%. Dit zijn natuurlijk extreme uitslagen die we eigenlijk alleen van de jaren '30 kennen. De toestanden van de crashes van 1987 en 2001 vallen hiermee eigenlijk in het niet. Beleggers stapten massaal uit aandelen en gingen onder andere in geldmarktfondsen. De onderstaande grafiek laat de explosieve instroom hier in goed zien.

Geldmarkt

Beleggers lijken dus eieren voor hun geld te kiezen en de storm op de aandelenbeurzen zo te willen ontwijken. In onze ogen is dit deels terecht maar ook onterecht. Het zijn immers vaak de maar een paar sporadische dagen in het jaar met een enorme volatiliteit (dus enorme knallen en op en neer) die voor het grootste gedeelte het jaarrendement bepalen. Beleggers die nu uitstappen zouden dus eventuele grote hersteldagen kunnen missen.

Zoals u van ons gewend bent hebben wij een enorm grote voorkeur voor dividendaandelen. Dit niet alleen vanuit de valuebeleggingshoek maar ook omdat simpelweg het gros van het totale rendement op aandelen op de langere termijn door de dividenden bepaalt wordt.

Veel onzekerheden

Er zijn natuurlijk veel onzekerheden over de economie en dus ook over de bedrijfsresultaten en dus de dividenden. Bekende spelers zoals Randstad en DPA zien bijvoorbeeld al af van dividenduitkeringen voor dit jaar. Het is natuurlijk te verwachten dat er nog wel meer zullen volgen. Zeker door de oproep die van de week uitging om alle Europese banken hun dividenduitkeringen te laten passeren dit jaar. Verder was er veel te doen rondom het dividend van Uniibail Rodamco dat tot voor kort een extreem dividendrendement had mocht die eerder aangekondigde 10,80 per aandeel zou worden uitgekeerd. Het vastgoedbedrijf gaf deze week aan om haar dividend per aandeel te verlagen naar 5,40 euro. Dat levert bij de huidige koers nog steeds een gigantisch dividendrendement van ruim 10% op.

Inschatting dividendrendementen 2020: 50% verlaging en schrapping bij banken/verzekeraars

Wij gaan er daarom ook maar vanuit dat zowel de banken als de verzekeraars hun dividenden dit jaar totaal zullen passeren. Verder verwachten wij marktbreed natuurlijk ook forse verlagingen van de dividenden. Wij rekenden voor u uit wat de actuele dividendrendementen zijn bij een halvering van het dividend van de niet-financiële bedrijven (en dus een 100% schrapping bij de financiële bedrijven).

Hoogste dividenden Nederland na corona-correctie: afwaarderingen banken/verzekeraars 100% rest 50%

Top30dividendaandelennederland

Ook al halveren we dus in dividendrendementen dan zien we nog steeds hele forse dividendrendementen. De vastgoedaandelen Wereldhave, Unibail-Rodamco en VastNed Retail staan nog steeds stevig aan kop bij de Nederlandse top dividendaandelen. Royal Dutch Shell staat al jaren in de top van Nederlandse dividendrendementen maar dat stond het aandeel ook toen er nog 30 euro per aandeel voor betaald werd.

Hoogste dividenden België na corona-correctie: afwaarderingen banken/verzekeraars 100% rest 50%

Top30dividendaandelenbelgie

Ook op de beurs van Brussel zien we nog steeds aantrekkelijke dividendrendementen. Maar zie ook de bloedrode rendementen sinds begin dit jaar.

Hoogste dividenden Duitsland na corona-correctie: afwaarderingen banken/verzekeraars 100% rest 50%

Top30dividendaandelenduitsland

Bij de Oosterburen zien we vooral de mid- en smallcaps in de top staan. Hier zijn de meeste aandelen zelfs gehalveerd dit jaar.

Hoogste dividenden Amerika na corona-correctie: afwaarderingen banken/verzekeraars 100% rest 50%

Top30dividendaandelenamerika

Uiteraard zijn er in de gigantische Amerikaanse aandelenmarkt nog steeds uitschieters te vinden. Maar in de top zien we eigenlijk geen bekende namen.