Aandelen dit jaar bijna 13 procent hoger, halfgeleiders en financials aan kop

2019 was over bijna de gehele markt een heel sterk beursjaar. Gemiddeld steeg het mondiale aandeel 12,85 procent. Dit nog exclusief het dividendrendement van zegge 1 procent maakt een hele forse plus van bijna 14 procent. Hiermee is het verliesjaar 2018 behoorlijk gecompenseerd.

Andere stevig winnende sectoren dit jaar waren de financials met 31 procent, de software aandelen met 30 en de luchtvaartbedrijven met 29 procent. Daarna komt nog een hele meute met rendementen tussen de 20 en de 30 procent. Van de 54 sectoren waren er maar 4 in de min, zij het met beperkte uitslagen. De verliezende sectoren dit jaar waren entertainment, persoonlijke goederen, vaste lijn communicatie en de handelsbedrijven.

Rendementen sectoren 2019

Sectoren2019

De rendementen hier zijn de gelijk gewogen rendementen per sector. Kleine bedrijven (in een overtal) wegen hier dan evenveel als de grotere bedrijven (die in een ondertal zijn). Door gelijk gewogen te investeren, investeert u dus relatief veel meer in de kleinere bedrijven. Zodoende profiteren gelijkgewogen portefeuilles vaker van de smallcap premies.

Halfgeleiders aan kop

De halfgeleiders voerden in 2019 de lijst aan met een plus van 31,8 procent. De halfgeleiders gingen bijna over de volle breedte stevig in de plus want de grootste winnaar was met het Amerikaanse Reliability Inc met een plus van 600 procent. Dit is natuurlijk extreem hoog maar er zijn bij vooral de kleinere aandelen wel vaker extremere uitslagen te vinden.

Bij de winnaars in de halfgeleiderssector zien we vooral hele onbekende bedrijven maar ook het Nederlandse ASM International dat dit jaar ruim 188 procent won.

Halfgeleiderssector