Schroders ziet doorsnee CAPE-ratio onder langjarig gemiddelde

Nicholettemacdonald brown
Nicholette MacDonald-Brown

De aandelenmarkten in de eurozone hebben sterk gepresteerd nadat het politieke risico is afgenomen. Is er potentieel voor een verdere opmars, vraagt Nicholette MacDonald-Brown, fondsbeheerder bij Schroders , zich af.

Opgelucht na Nederland en Frankrijk

De MSCI EMU index heeft dit jaar tot 31 mei een rendement van 11,9% gegenereerd. Voor een groot deel is dit te danken aan de afname van de zorgen onder beleggers over de politieke risico’s in Europa. Begin 2017 was de vrees aanwezig dat de verkiezingen in Nederland en Frankrijk zouden leiden tot een verkiezingsoverwinning van anti-EU kandidaten en daarmee in het ergste geval tot het opbreken van de EU. Dit angstscenario is niet uitgekomen en daar hebben Europese aandelen van geprofiteerd. De aanstaande verkiezingen in Duitsland zullen waarschijnlijk niet tot radicale veranderingen leiden en de verkiezingen in Italië spelen waarschijnlijk volgend jaar pas.

Zijn de aandelenmarkten dan nog wel aantrekkelijk geprijsd? Gezien de recentelijk geboekte koerswinst is het verstandig om te beoordelen of aandelen in de eurozone nog wel aantrekkelijk gewaardeerd zijn. MacDonald-Brown kijkt naar de cyclisch-gewogen koers-winstverhouding (CAPE) die wordt berekend op basis van de gemiddelde winst (gecorrigeerd voor inflatie) van de laatste tien jaar. Hoe lager de CAPE des te aantrekkelijker de waarde. Met een stand van 15,6x noteert deze significant onder het langjarig gemiddelde van 19,9x. De CAPE voor de eurozone noteert ook lager dan die voor de VS en is in lijn met de CAPE voor Azië.

Zijn er factoren die een verdere opmars kunnen stimuleren? Beleggers wijzen dan naar het economisch herstel dat aan momentum wint sinds de zomer van 2016. Er zijn ook tekenen dat er winstherstel optreedt. Het recente cijferseizoen gaf een hoopgevend beeld. Door de uitkomst van de recente verkiezingen in Europa kunnen beleggers zich weer focussen op het bredere economische herstel. De waarderingen in Europa zijn aantrekkelijk, zowel absoluut als relatief gezien. Gecombineerd met een versnelling in de winstgroei bieden Europese aandelen aantrekkelijke kansen voor beleggers, meent MacDonald-Brown.

Recente macrocijfers wijzen ook op herstel in de maakindustrie, naast de sterke consumentencijfers. Meer vertrouwen in de maakindustrie vertaalt zich in hogere kapitaalinvesteringen en meer werkgelegenheid, wat weer goed is voor de consument. Het zou de basis van het economisch herstel verbreden en stabieler maken. Aandelenmarkten spinnen er garen bij.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.