Schroders: Macron in het Élysée kan rotatie in gang zetten naar laaggewaarde Europese aandelen

De overwinning van presidentskandidaat Emmanuel Macron van de liberale beweging En Marche! in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft voor een opluchting in de markten gezorgd.
Martinskanberg
Martin Skanberg
Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen en Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , geven hun visie op wat Macron in het Élysée kan betekenen voor de Europese economie en aandelenmarkten.

Helpen Macron-omics de Franse economie erbovenop?

Volgens Keith Wade is Macron eigenlijk een linksgeoriënteerde centrumpoliticus, tamelijk mainstream eigenlijk. Zijn beleid is marktvriendelijk en hij is pro-EU. Wellicht dat als hij tot president is gekozen de Frans-Duitse as nieuw leven wordt ingeblazen en dat er weer meer over verdere integratie van de EU wordt gesproken.

Keithwadeschroders
Keith Wade
Om een echte economische verandering te bewerkstelligen staat Macron volgens Skanberg voor de uitdaging om Franse bedrijven meer concurrerend te maken. Hij is pro-EU, maar moet balanceren tussen de problemen van de welvaartsstaat en tegelijkertijd het begrotingstekort verkleinen. Er is wel degelijk ruimte voor een verbetering van de bedrijfswinsten in de Franse economie, als de arbeidsmarkt hervormd wordt en de 35-urige werkweek wordt aangepakt.

Europese aandelen structureel laag gewaardeerd

De uitslag van de eerste stemronde is zonder meer marktvriendelijk. Beleggers zaten te wachten op meer duidelijkheid rond de Franse verkiezingen voordat zij hun blootstelling aan Europa vergrootten. Skanberg ziet echter meer factoren dan alleen de overwinning van Macron, die kunnen zorgen voor een langdurige outperformance van Europese aandelen.

De waarderingen zijn aantrekkelijk en de winstgroei trekt aan. Dat biedt zeker perspectief voor een rotatie richting de euro en Europese aandelen. Kansen ziet hij met name in min of meer defensieve sectoren. Bijvoorbeeld farmaceuten, die achterop geraakt zijn bij de markt. Ook is er ruimte voor een aantal banken en sectoren zoals automotive en bouw.

Gezien de achterblijvende prestaties van Europese aandelen ten opzichte van de S&P500 of de global index denkt Skanberg dat de omslag nog maar net is ingezet. Maar Europa is structureel laag gewaardeerd. Het is wachten op meer tekenen van aantrekkende bedrijfswinsten.

Gaat de ECB de rente verhogen?

Volgens Wade zal de ECB binnenkort worden geconfronteerd met de vraag wat voor soort beleid zij wil nastreven. De druk om de rente te normaliseren zal toenemen na de tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hoewel de ECB elke discussie over verandering van de rentestand uit de weg gaat, denkt Wade dat het debat over renteverhoging dan zal intensiveren.

Hoe dan ook, Wade meent dat de rente omhoog moet, in ieder geval van negatieve rente naar 0% rente omdat een negatieve rente slecht uitpakt voor het banksysteem. Maar of de ECB de rente zal verhogen, is nog maar de vraag. De ECB lijkt vooralsnog meer interesse te hebben in het afbouwen van het QE-programma dan het doorvoeren van een renteverhoging.

Na Frankrijk….Italië

Wade ziet Italië als het volgende risico dat opdoemt voor de markten. Het risico van een breuk met de muntunie is weliswaar lager dan bij de Franse verkiezingen, maar ook in Italië kan het chaotisch verlopen. Als de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo aan de macht komt en de begrotingsdiscipline laat varen, dan kunnen er problemen voor de euro ontstaan. Misschien zijn deze problemen niet zo groot als wanneer Italië de muntunie verlaat, maar het zijn wel problemen die de komende twee tot drie jaar een rol spelen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.