Aandelen met hoogste dividendrendementen met veilige marges

In de jacht op aandelen met hoge dividendrendement waarschuwen we steevast voor de valuetraps: een hoog dividend klinkt aantrekkelijk maar het kan maar schijn zijn. Immers hoe lager de koers hoe hoger het dividendrendement. Daarnaast zijn dividendrendementen alleen maar gebaseerd op verwachtingen van analisten en uitspraken van beide bedrijven. Beiden zijn uiteraard vrij wispelturig. Het puur kijken naar het actuele verwachte dividendrendement is dus vrij kort door de bocht en zelfs gevaarlijk.

Oppassen met hoge dividendrendementen

We kennen natuurlijk allemaal de voorbeelden gigantisch aanlokkelijke dividendrendementen zoals die van KPN Qwest, Ageas, ING Groep, Aegon et cetera. Echter naarmate deze koersen verder in elkaar stortten begin deze eeuw spoten de ‘kunstmatige’ dividendrendementen hard omhoog tot zelfs meer dan 20 procent. Bij dergelijke niveaus zit er absoluut een luchtje aan. Het is immers absoluut veel te hoog voor het bedrijf ten opzichte van de koers. Stel dat een dividendrendement op 20 procent ligt door een hard ingestorte aandelenkoers. Dan is het bedrijf wel gek om dit niveau vast te houden. Als ze het dividend per aandeel met 75 procent verlagen dan bedraagt het effectieve dividendrendement nog steeds 5 procent en bespaart het bedrijf dus gigantisch. 5 procent is bij de huidige negatieve rentestanden natuurlijk nog steeds extreem hoog.

Beleggingsspecialist Wubbe Bos van de broker Lynx attendeerde ons deze week nog op het feit dat het voor Amerikaanse aandelen vaak beter is om de 'funds from operations'. Dit komt neer op een soort kasstroom per aandeel. De kasstroom per aandeel / koers heeft trouwens ook meer voorspellende waarde dan de koers/winst per aandeel omdat bij de winstcomponent er nogal uit wat ruis kan zitten door afschrijvingen, éénmalige baten en lasten etc.

Payout ratio als leidraad voor dividendrendementen

We moeten dus verder kijken dan het actuele dividendrendement alleen om de valuetraps te voorkomen. Een belangrijke variabelen is om te kijken naar de verhouding tussen het dividend per aandeel en de winst per aandeel. Stel dat het verwachte dividend per aandeel 10 cent is en de verwachte winst per aandeel ligt op 1 euro dan is er dus een forse marge. Het dividend per aandeel is dan 10 procent van de winst per aandeel. Hier is dus min of meer een vrij stevige marge nog. Stel nu dat het dividend per aandeel 90 cent is. Dan moet de verwachte winst per aandeel dus niet gaan dalen want anders kan ceteris paribus het dividend per aandeel in de knel komen (lees niet uit de winst betaald worden).

Payout ratio: dividend per aandeel ten opzichte van de winst per aandeel

U ziet hier de verhouding tussen het dividend en de winst per aandeel. Hoe lager het dividend per aandeel dus hoe relatief betrouwbaarder het dividendrendement dan wordt. In de tabellen hier onder van Analist Pro ziet u bij de payoutratio’s een aangepaste variant. Dit is een omgekeerde versie: (de winst per aandeel gedeeld door het dividend per aandeel)-1. Op deze manier gaat het dus om de juist de hoogste waardes en wordt het in de tabel grafisch wat duidelijker.

Aandelen met gevaarlijk hoog dividendrendement

Topdividendaandelen

Deze aandelen hebben dus een gevaarlijk hoog dividendrendement. U ziet hier dus extreme waarden voor onder andere het Franse Rallye en het Amerikaanse NGI Energy Partners. Maar in de tabel zien we dat de huidige verwachtingen van het dividend per aandeel vele malen hoger zijn dan de verwachte winst per aandeel. Het is dus uitermate onrealistisch dat deze dividenden ook daadwerkelijk uitbetaald kunnen gaan worden want dit kan niet uit de winst per aandeel betaald worden.

Aandelen met hoog dividendrendement en veel marge ten opzichte van de winst per aandeel

Hoogdividendaandelen

De lijst hier boven laat de aandelen zien met een actueel hoog dividendrendement bij een relatief lage dividend per aandeel versus de winst per aandeel. Er is dus voor deze aandelen dus een hogere waarschijnlijkheid dat deze dividenden ook daadwerkelijk uitbetaald kunnen gaan worden. U ziet hier dus een hele rits hele aantrekkelijke dividendrendementen tussen staan. Omdat dit een mondiale lijst is zien we hier amper bekende Nederlandse of Belgische bedrijven tussen staan. Aegon en Stern zijn de enige Nederlandse spelers. Verder zien we redelijk veel vastgoedaandelen met hoge dividendrendementen. Voor de rest zijn het aandelen uit een rits aan verschillende sectoren.

In de meest rechter kolom staat ‘ytd’ voor het rendement dit jaar. U ziet hier hele forse negatieve rendementen. Sommigen van deze lijst zijn qua koers al meer dan gehalveerd (en vandaar dus de hoge dividendrendementen).