Standard Life Investments: Yellen stoomt markt klaar voor renteverhoging

Jeremylawson
Jeremy Lawson

De grote vraag is niet of de Fed in 2017 de rente verhoogt, maar wanneer en hoe vaak. Recentelijk liet Yellen zich optimistisch uit over de arbeidsmarkt die normaliseert en de inflatie die naar de doelstelling van 2% kruipt. Ze signaleert ook wel de moeilijkheden die sommige werkgevers ondervinden met het vinden van nieuwe werknemers en de stijgende lonen, maar oververhitting van de economie is volgens haar niet aan de orde, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments, in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

Ruim, maar niet té ruim

Yellen pleit nog altijd voor een accommoderend monetair beleid, om op die manier de omstandigheden in de arbeidsmarkt verder te laten verbeteren en de inflatie nog meer richting de doelstelling van 2% te brengen. Maar het beleid moet weer niet zo ruim zijn, dat de inflatieverwachtingen ineens omhoogschieten en de werkelijke inflatie moeilijker in bedwang te houden is. Daarom lijkt het aannemelijk dat het monetair beleid geleidelijk aangepast wordt met een aantal renteverhogingen per jaar, zodat eind 2019 de rente in de buurt van het neutrale niveau van 3%.

Lawson komt uit op twee verhogingen

Afgaande op Yellen’s uitspraken houdt Lawson vast aan de verwachting dat de FOMC de beleidsrente tweemaal dit jaar zal verhogen - in juni en december - en volgend jaar de balans zal gaan afbouwen. Een verhoging in maart blijft nog een optie, maar wachten tot juni heeft het voordeel dat er meer tijd is om de stijging van december te evalueren en de nieuwe koers van de regering Trump af te wachten. Een verhoging in maart zal als hawkish worden geïnterpreteerd. Ook na juni zijn er nog altijd drie verhogingen mogelijk, maar alles zal afhangen van de onderliggende inflatieontwikkeling.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.