Saxo Bank: Olieprijs zal stijgen in 2017

Oliemarkt Zoekt Nieuwe Balans

Na een succesvol jaar voor grondstoffen in 2016, moet de markt nu afwachten wat het beleid van Trump zal gaan betekenen: Hoewel hij groei wil bevorderen, zou het risico van een handelsoorlog, met name met China, de grondstoffenmarkten diep kunnen treffen. Daarnaast moeten we ook moeten we ook de ontwikkelingen in China niet uit het oogverliezen: De Volksrepubliek kampt namelijk met een toenemende strijd tegen vervuiling die, in combinatie met onzekerheid rondom valuta's and en liquiditeit, een groeiende van vraag naar grondstoffen (vooral industriële metalen) zou kunnen inperken.

Olie

De oliemarkt zal afwachten of OPEC en non-OPEC producenten in staat zullen zijn om daadwerkelijk hun productie te verminderen conform het november akkoord.

In Q1 is het grootste risico voor olie de potentiële verkoop van long-posities na een record aantal posities op bullish olie futures in december. Een ander risico is dat de vraag onder druk zou kunnen komen te staan door onrust in opkomende markten veroorzaakt door een protectionistisch beleid in Amerika, een sterke dollar, en de stijgende kosten van financiering. Een mogelijke terugkeer van sancties tegen Iran zou daarnaast voor verdere turbulentie kunnen zorgen op de oliemarkt.

Saxo Bank verwacht dat Brent-olie boven de 50 dollar per vat zal blijven in Q1 (rond de 54 dollar per vat) en het hoogtepunt wordt verwacht op 60 dollar per vat in Q2. Wat daarna gebeurt zal in sterke mate afhangen van het daadwerkelijk tot stand komen van een productievermindering.

Goud

Met een potentieel hoogtepunt in zicht voor de Amerikaanse munt, wordt er weinig tegenwind meer verwacht van de dollar, die een omgekeerde correlatie kent met goud.

De verkiezing van Trump werd in eerste instantie als negatief gezien voor edelmetalen, maar de door de populisme aangezwengelde golf van onzekerheid in Europa en een Amerikaans buitenlandbeleid gevoerd via Twitter, zou de vraag naar "safe haven" activa mogelijk kunnen oplaaien. Saxo Bank ziet nog wel uitdagingen voor goud aan het begin van dit jaar, maar zodra de negatieve invloeden zullen wegebben zal het edelmetaal in Q1 al een solide prijsbasis vinden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.