1e jaar presidentschap meestal minder positief voor de beurzen

Uiteraard lopen de spanningen bij de beleggers weer op nu de Amerikaanse verkiezingen bijna ten einde zijn. Veel financiële en politieke analisten verwachten extreme ontwikkelingen mocht Donald Trump als nieuwe president gekozen worden. Veel beleggers houden al rekening met rampscenario’s vanwege Trump’s voorkeur voor veel protectionisme en lijken daarom schuw te zijn geworden voor aandelen zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse vermogensbeheerder Fisher Investments.

De Amerikaanse vermogensbeheerder stelt dat op basis van historische data dat de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten zal worden. Het vierde jaar van een president’s ambtermijn (2016 dus) is voor de S&P 500 index in het gros van de gevallen een goed jaar geweest zo blijkt uit de onderstaande infographic.

Verkiezingen2016

Het onderstaande overzicht toont de rendementen per zittende Amerikaanse president. Opvallende uitschieters zijn het gemiddeld hoge rendement van 16 procent in de oorlogsjaren tijdens het presidentschap van Franklin D. Roosevelt . Het rendement van 2,5 per jaar voor de periode van George W. Bush is veruit het laagste. De 14 procent tijdens de Obama-periode is dan ook fors hoger.

Amerikaansepresidenten Vsverkiezingen2016

Vsverkiezingendonaldtrump

Het eerste jaar is gemiddeld gesproken het slechtste jaar van de 4 jaar waarna het rendement gestaag oploopt.

Klikt u hier voor de totale infographic van Fisher Investments over de Amerikaanse presidenten.