College Valuebeleggen door Schroders

Wat zou een ervaren waardebelegger met de kennis van nu zichzelf adviseren, als hij aan het begin van zijn carrière als professioneel belegger staat. Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders vraagt zich af welke wijsheid hij aan zijn jongere ‘ik' zou overdragen.

Maar eerst, wat is 'value investing' of waardebeleggen? Er zijn verschillende technische definities van waardebeleggen, maar waar het in feite op neerkomt, is het profiteren van beleggerssentiment. Een waardebelegger wacht geduldig en kijkt toe als irrationele beleggers verkopen tijdens onrust en kopen als de euforie toeslaat. Deze emoties zijn vaak gedreven door grotere gebeurtenissen of trends, zoals bijvoorbeeld de stijging van de dotcom-aandelen in 2000 of het doomsday-scenario dat voor banken tijdens de financiële crisis van 2008 werd afgeschilderd.

Een goede waardebelegger heeft het door wanneer emotie de overhand krijgt bij het maken van investeringsbeslissingen. Waardebeleggers screenen de markt op bedrijven die goedkoop lijken in vergelijking met de winsten op de lange termijn die zij hebben bereikt en vragen zich dan af of deze bedrijven deze winsten niet opnieuw kunnen realiseren.

Kirrage is een waardebelegger van het eerste uur. Hij en zijn team hebben zestien tips voor succesvol waardebeleggen opgesteld op grond van de ervaring die zij in de afgelopen jaren hiermee hebben opgedaan.

1. Hou niet vast aan aandelen die je niet vandaag zou kopen als je ze niet zou bezitten
Blijf bedenken waarom je bepaalde aandelen hebt gekocht en of die redenen nog altijd gelden. Aandelen worden er niet mooier op omdat je ze bezit.

2. Verkoop niet omdat de prijs daalt
Soms is stilzitten en niets doen het beste. Beleggers verkopen vaak omdat aandelen niet presteren, terwijl het zinvoller is om even te wachten of zelfs meer te kopen.

3. Schaam je niet voor het aanhouden van cash
Cash is koning. Een waardebelegger beschikt over cash om te beleggen als de gelegenheid zich voordoet, bijvoorbeeld als beleggers door angst worden gedreven.

4. Koop niet de droom
Koop nooit aandelen van bedrijven die de hoop hebben gevestigd op het volgende model, uitvinding of medicijn

5. Koop niet aandelen van bedrijven die slechts een product verkopen
Net zo goed als je niet in aandelen van één bedrijf moet beleggen, is het verstandig om niet te beleggen in een bedrijf met maar één product.

6. Koop niet aandelen van een bedrijf die je niet over 12 maanden wilt bezitten
Een belegger loopt het gevaar om in een value trap te lopen: verleid worden om een goedkoop aandeel te kopen dat niet in staat is rendement op de lange termijn te genereren. Beleggers hopen dat de neerwaartse spiraal stopt en opveert, maar meestal hebben zij het mis.

7. Koop niet aandelen waarvan je niet meer zou willen kopen als ze zonder enige zinvolle reden 20% dalen
Bij deze regel komt de echte waardebelegger om de hoek kijken. Blijf geloven in je beslissingen en hou daar aan vast. En wees niet bang om meer aandelen te kopen.

8. Heb alleen vertrouwen in bedrijven met hoge schulden als de financiële stress is ingeprijsd
Een hoge risico strategie kan mooie rendementen opleveren voor de moedige waardebelegger. Maar makkelijk is het niet.

9. Jaag niet aandelen na
Het is beter om geen aandelen te bezitten dan te veel aandelen tegen een verkeerde prijs.

10. Denk op de lange termijn en vergeet de index
Op korte termijn kijken beleggers graag naar hoe andere beleggers presteren en hoe de marktindices bewegen. Niet doen, het kan je denken vertroebelen.

11. Laat prestaties in het verleden, toekomstige beleggingsbeslissingen niet beïnvloeden.
Het verlangen om meer risico te nemen als je voorloopt op de benchmark en minder risico als je achterloopt, is groot, maar uiteindelijk is dit destructief. Stel jezelf de vraag of je dezelfde transactie zou verrichten als je 10% achter- of voorloopt op de index. Als het antwoord negatief is, waarom doe je het dan?

12. Volatiliteit is onvoorspelbaar
Volatiliteit komt en gaat onverwachts. Voor een langetermijnbelegger is volatiliteit een kans, niet een bedreiging.

13. Koop en verkoop niet teveel
Langetermijnbeleggers zijn niet voortdurend aan het handelen. Een hoge omzet betekent hoge kosten.

14. Risico versus beloning
Het gevaar van geld verliezen zou moeten bepalen hoeveel aandelen je koopt, niet hoeveel geld je zou kunnen verdienen.

15. Focus op je zwakte
Goede beleggers weten wat hun zwakte is. Zo kunnen ze de impact daarvan beperken. Beleggers die denken dat ze geen zwakheden hebben, zullen niet succesvol zijn.

16. Hou het simpel
Pas op voor beleggingsstrategieën die niet aan een 12-jarige kunnen worden uitgelegd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.