Optimix: Opkomende markten klaar voor ’inhaalrace’

De combinatie van een lage waardering en een verwachte hoge groei in de opkomende markten vormen een ideale mix, schrijven Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling, vermogensbeheerders van Optimix. Zij zijn altijd gecharmeerd gebleven van het bovengemiddelde groeipotentieel van de opkomende markten.

Michelalofs
Michel Alofs

De vermogensbeheerders van Optimix hebben het beursherstel in juli aangegrepen om de accenten binnen de eigen portefeuille wat te verschuiven. Er is winst genomen in de dure aandelenmarkten zoals de VS, om het vrijgespeelde kapitaal opnieuw te beleggen in relatief goedkopere markten, zoals de opkomende markten.

Opkomende markten in startblokken voor inhaalrace

De laatste jaren zijn de opkomende markten op de beurs achterop geraakt. Sinds 2010 zijn de koersen van opkomende markten gemiddeld slechts met 13% gestegen, terwijl de MSCI World Index met 89% is gestegen. Als belangrijkste oorzaak voor de mindere prestaties wijst Optimix naar de investeringen in de productiecapaciteit voor exportgoederen. De wereldwijde recessie, en het ongekend trage economische herstel dat daarop volgde, maakte dat deze investeringen onrendabel bleken.

De financieringslasten drukten daardoor hard op de winstgevendheid. De vraaguitval in het Westen veroorzaakte daarnaast druk op de grondstoffenprijzen en het prudente monetaire beleid aldaar heeft de lokale aandelenkoersen minder ‘aangejaagd’, zoals in de ontwikkelde markten het geval was.

Magneetwerking

Ivanmoen
Ivan Moen

De overcapaciteitsproblemen zijn nu grotendeels weggewerkt en de grondstoffenprijzen lijken te stabiliseren. Daarmee zijn de opkomende markten klaar voor een ’inhaalrace’. Het waarderingsverschil met de ontwikkelde markten is enorm. De koerswinstverhouding van de MSCI Emerging Markets Index noteert 24% onder het niveau van de MSCI World Index . De winstgroei ligt volgend jaar ruim 60% hoger. De combinatie van een lage waardering en een hoge groei zal als een magneet werken voor beleggers op zoek naar rendement, stellen de vermogensbeheerders van Optimix.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.