Standard Life sluit nieuwe ECB stimuleringen niet uit

De stimuleringsmaatregelen van de ECB hebben tijd nodig om effect te sorteren, daarom is de centrale bank terughoudend in het aankondigen van nieuwe ingrepen. Anderzijds blijven de verwachtingen in de markt voor de langetermijngroei en inflatie zeer bedrukt, schrijft James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments. Daarom moet Draghi keer op keer herhalen dat hij klaar staat om alle noodzakelijke middelen aan te wenden, indien nodig.

Inflatie schiet tekort

Jamesmccann
James McCann

De verwachtingen ten aanzien van de inflatie in 2016 waren naar boven bijgesteld door de stijging van de olieprijzen. Voor 2017 bleven de inflatieverwachtingen onveranderd. Echter, de kerninflatie, waarbij energie- en voedselprijzen buiten beschouwing worden gelaten, is voor 2017 eigenlijk licht neerwaarts bijgesteld. Draghi hintte tijdens zijn persconferentie na de ECB-vergadering al op het gebrek aan opwaartse loondruk en prijzen in de EU, met uitzondering van Duitsland wellicht.

Verlenging opkoopprogramma aanstaande

Het toekomstige beleid van de centrale bank hangt nauw samen met de inflatieverwachtingen en eventuele financiële stress. Volgens McCann zet het cyclische herstel in de eurozone door, maar blijft de binnenlandse inflatiedruk laag. Daarom zal de ECB met meer stimuleringsmaatregelen over de brug moet komen, zeer waarschijnlijk in de vorm van een langer lopend opkoopprogramma.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.