Schroders tipt Europese waardeaandelen

Jamessymschroders
James Sym

Waardeaandelen zijn weinig geliefd en bijna geen enkele fondsbeheerder is overwogen in value stocks. Maar een aantrekkende inflatie zou het tij kunnen keren voor waardebeleggers, denkt James Sym, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders .

Kwantitatieve verruiming en lage obligatierendementen hebben de markten danig verstoord, met als gevolg dat groeiaandelen veel beter presteerden dan waardeaandelen. De divergentie in prestaties bereikt nu een extreem niveau. Een omslag lijkt aanstaande te zijn nu er tekenen zijn dat de inflatie in Europa weer licht aantrekt en daarmee de VS op de voet volgt waar de inflatie al op een normaal niveau is teruggekeerd. Deze tekenen zijn volgens Sym:

De olieprijs kan niet blijven dalen. Zelfs stabilisatie van de olieprijs op dit niveau zou 1% aan het OECD-inflatiecijfer toevoegen. De Europese arbeidsmarkt is krapper dan je zou verwachten op grond van de werkloosheidscijfers. In sommige sectoren is sprake van een behoorlijke looninflatie en in verschillende landen is het minimum loon verhoogd.

Ondanks 10 jaar van onder-investering draaien Europese fabrieken op gemiddelde capaciteit. Een stijging van de vraag kan leiden tot prijsverhogingen.

Groot opwaarts potentieel voor waardeaandelen

Waardeaandelen die kunnen profiteren van een kentering ziet Sym onder meer in telecom, financials en olie-gerelateerde aandelen. De aandelenkoersen van banken in het bijzonder zijn onder zware neerwaartse druk gekomen. Een einde aan de negatieve rentespiraal zou cruciaal zijn voor hun prestaties. Als bankaandelen terugkeren naar hun gemiddelde waardering ten opzichte van de brede markt, dan zit er een opwaarts potentieel van 50% in de koers van deze financials.

Oliemaatschappijen hebben - noodgedwongen door de lage olieprijs - in hun kosten moeten snijden. Als de kostendiscipline volgehouden wordt, dan ziet Sym deze sector als een waardebelegging met een aantrekkelijk opwaarts potentieel.Beste kansen gloren bij waardeaandelen in Europa

Er is een enorme divergentie tussen waardeaandelen die goedkoop en ruim beschikbaar zijn en groeiaandelen die duur en beperkt beschikbaar zijn. Een terugkeer naar een normaal inflatiecijfer kan een positief effect hebben voor waardeaandelen. Sym ziet op dit moment daar de grootste kansen gloren voor Europese aandelen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.