BNY ziet olieprijs doorstijgen

Robinwehbe
Robin Wehbé

Zodra de bodem in de olieprijs is bereikt is het interessant om (meer) in oliegerelateerde aandelen te beleggen. Deze zwaar getroffen sector staat kort voor een opleving, volgens Robin Wehbé, fondsbeheerder bij The Boston Company Asset Management, een boutique van BNY Mellon. Hij geeft hiervoor drie belangrijke argumenten.

1. Opleving voordat nieuw evenwicht bereikt is

De olieprijs en oliegerelateerde aandelen bodemen en veren weer op, nog voordat een nieuw evenwicht bereikt is tussen vraag en aanbod. Wehbé denkt dat die in de loop van dit jaar zal ontstaan. De vraag is wanneer de aandelenmarkten dat marktevenwicht in de prijs verrekenen.

2. Olieprijs rond 30 US dollar is echt een bodem

De gestegen olieprijs van de laatste weken kan erop duiden dat de bodem al bereikt is. In het geval dat de prijs opnieuw zakt tot rond de 30 US dollar per vat zal dat veel ellende veroorzaken in de sector. Een reactie aan aanbodzijde kan dan niet uitblijven. Wehbé verwacht bij een prijs tussen de 30 en 35 dollar per vat dat de olieproductie verder teruggeschroefd wordt en er meer faillissementen volgen.

3. Opwaarts potentieel door krimpende marges

In het verleden zijn oliegerelateerde aandelen altijd sterk teruggekomen na het bereiken van een dieptepunt. Hoewel marges op een dieptepunt zijn of die naderen door afgenomen inkomsten en doorgevoerde kostenbesparingen, verwacht Wehbé niet heel veel opwaarts potentieel voor oliegerelateerde aandelen. Volgens Wehbé zijn deze aandelen te zwaar afgestraft en zijn de winstprognoses te pessimistisch.

Op basis van voorgaande cycli denkt Wehbé dat beleggers te laat zijn als ze wachten tot bedrijfswinsten in de sector bodemen. Ze moeten juist in de markt stappen zodra de olieprijs de bodem heeft bereikt.

Beleggingskansen

Wehbé denkt dat er meer synergiemogelijkheden zullen gaan ontstaan. Bedrijven met een sterke balans kunnen de bedrijven opslokken die aan de rand van de afgrond balanceren. Dat levert synergiekansen op in bedrijfsvoering, financiering en overhead.

Webbe waarschuwt voor te veel optimisme. De voorkeur van The Boston Company Asset Management gaat uit naar oliebedrijven die waarde creëren met hun activiteiten en niet via de prijs. Materieel en infrastructuur zijn de subsectoren die gemeden moeten worden. Tijdens de laatste grondstoffencyclus is veel geïnvesteerd aan de aanbodzijde. Veel daarvan is niet nodig voor de volgende cyclus. Beleggers en management zullen zullen weinig behoefte hebben aan het investeren van kapitaal in langetermijnprojecten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.