Experts blijven somber

Vorige maand waren de experts duidelijk aan de somberende hand. En zowaar de koersen zijn uiteindelijk ook gedaald met 0,1% om precies te zijn. En dat kwam nog vooral door de 2.4% daling op de laatste beursdag van de maand.

Voor de komende mand is men wederom somber. Zelfs nog iets meer dan afgelopen maand. Het Sell in May effect werd vaak genoemd, maar ook de politieke onzekerheid (Brexit, Grexit en de Amerikaanse verkiezingen). Het effect van de ruime monetaire politiek lijkt een beetje uitgewerkt. Het TINA argument blijft een reden om positief te zijn. Met een rente van vrijwel niets kunnen de geldstromen naar aandelen blijven vloeien.

 • optimistisch 27%
 • neutraal 32%
 • pessimistisch 40%

  per saldo -13%

  Ook op de lange termijn blijft men negatief, net zoveel als vorige maand. Het is nog nooit gebeurd dat de experts twee maanden achtereen somber over aandelen op de lange termijn waren.

 • optimistisch 23%
 • neutraal 45%
 • pessimistisch 32%

  per saldo -10%

  Mooi keuze toppers / floppers

  De performance van de experts keuzes was heel goed. Ze hadden Arcelor Mittal bij de toppers staan (+24.1%) en Altice (-15.4%) en Gemalto (-12.6%) bij de floppers. Per sado zou een long/short hedgefonds maar liefst 11% in waarde zijn gestegen. De IEX lezers hadden ook mooie keuzes gemaakt, maar ze misten Gemalto bij de floppers.

  Cornevanzeijl

  Mittal van topper naar flopper

  De experts hebben de Arcelor Mittal outperformance gelijk maar geïncasseerd en bij de toppers gezet. Helemaal bovenaan zelfs. Altice lijft bij de floppers staan. En het lijstje wordt gecomplementeerd door ABN AMRO, Boskalis , Gemalto (alweer) en Unibail. Allen met per saldo drie stemmen. Bij de toppers staat SBMO dik bovenaan. Vorige maand stond het nog bij de floppers en heeft het het daar goed gedaan. Naast SBMO zijn het vooral veilige lage beta namen, zoals Ahold , Unilever en KPN . Opvallend dat in de licht dalende beurs, deze aandelen afgelopen maand flink gedaald.

  Aandelenenquete

  Er deden deze maand 62 experts aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.be B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.