La Financière de l’Echiquier: voorkeur defensieve groei

Interview Analist.nl met José Berros, Beheerder Echiquier Agenor Mid Cap Europe, La Financière de l’Echiquier

Heeft u een voorkeur voor bepaalde sectoren?

Joseberros
José Barros
Echiquier Agenor Mid Cap Europe is een Europees mid-cap fonds, dat voornamelijk geïnvesteerd is in zichtbare groeiwaarden. Uiteraard richten we ons op technologie, gezondheid en niet-cyclische industrieën. We zijn niet actief in de meest cyclische sectoren van de koerstabellen, zoals energie of financiën.

Ziet u naast waarde, kwaliteit en momentum ook andere dominante factoren?

Echiquier Agenor Mid Cap Europe heeft een groei- en kwaliteitsbias, vanwege zijn investeringsstrategie die zich richt op mooie groeimodellen, die in staat zijn om op lange termijn een hoge winstgevendheid te handhaven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Echiquier Agenor een stock-picking aandelenfonds is en dat de prestaties afhankelijk zijn van de waardekeuze. In de afgelopen drie jaar wordt 90% van de overprestaties van het fonds [1] ten opzichte van zijn benchmark verklaard door de selectie van waarden, en slechts 10% door andere factoren (beheersstijl, geografie, industrie, omvang...).

Hoe probeert u het risico van uw portefeuille te minimaliseren?

Onze positionering op zichtbare groeiwaarden heeft het fonds in staat gesteld een defensiever profiel te behalen dan zijn benchmark, zoals blijkt uit de lagere volatiliteit in de afgelopen jaren[2]. We zijn ook alert voor de sterke sectorale of geografische verschillen van het fonds. Alle risico-indicatoren worden door het beheersteam beoordeeld tijdens een maandelijkse ontmoeting met ons risicomanagementteam.

Wat zijn uw suggesties/tips voor 2019?

We kunnen onze 3 belangrijkste overtuigingen voor 2019 delen. Cellnex, een Spaanse onderneming en uitbater van telecomtorens, die zich zou moeten vestigen als de Europese consolidator van de sector; Interxion, datacenterspecialist, één van de Europese leiders met 40 centra verspreid over 11 landen. Dit Nederlandse bedrijf profiteert van de structurele groei van de behoefte aan opslagruimte en kan naar onze mening in de loop van de tijd doelwit worden van overnames. En tot slot, Wordline, één van de Europese leiders op het gebied van elektronische betalingsdiensten. Het doel van het management is nu om de omvang van de groep te veranderen dankzij overnames.

Hoeveel waarden/posities hebt u normaal gesproken in je portefeuille?

We hebben ongeveer 35 lijnen in de portefeuille, met een gewicht tussen 2% en 5%.

________________________________________
[1] 3-jaar prestatie van 31/12/2015 tot 31/122018, Echiquier Agenor Mid Cap Europe + 11,8% vs MSCI Europe Small Cap + 1% Index.
Analyse van overprestaties per risicofactor: Bloomberg bron
[2] 3 jaar volatiliteit: Agenor 12,3% versus benchmark 13,3%