Skagen verwacht geen devaluatie Yuan

Opkomende markten zien er aantrekkelijker uit in 2016 dan in 2015, maar China blijft een onzekere factor. Een devaluatie van de yuan ligt echter niet in de lijn der verwachtingen, meent Hilde Jenssen, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki.

Hildejenssen
Hilde Jenssen

Terug naar waarderingsniveaus jaren ‘90

De omstandigheden voor de opkomende markten lijken in 2016 een stuk beter dan in 2015. Momenteel worden assets uit de opkomende markten verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van de ontwikkelde markten. Deze waarderingsniveaus zijn sinds de jaren ’90 niet meer gezien. Er zijn diverse kwalitatieve bedrijven te vinden, die aantrekkelijk geprijsd zijn.

Dienstensector sorteert voor op groei

Het pessimisme onder beleggers over de opkomende markten schrijft Jenssen toe aan de onzekerheid rond China, corruptie in Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië en de dalende grondstoffenprijzen. Maar veel opkomende markten zijn in de afgelopen 10 jaar grondstoffenimporteur geworden en zijn niet langer meer uitsluitend grondstoffenexporteur, alhoewel ze zo nog wel worden gezien.

Daarbij verandert de demografie van de opkomende markten. De bevolking groeit en de voorwaarden voor toenemende economische groei zijn aanwezig. Als de welvaart in de opkomende markten toeneemt, zal met name de dienstensector profiteren.

Devaluatie yuan is niet logisch

China blijft weliswaar een grote onzekere factor, alhoewel de groei in consumptieve bestedingen en de dienstensector lijkt aan te houden en misschien wel versnelt. De voorwaarden hiervoor zijn aanwezig: spaarzin is hoog, private schuld laag en lonen stijgen. Veel beleggers denken dat de zwakte in de maakindustrie aanleiding zal zijn tot een devaluatie van de munt.

Maar Jenssen acht dat niet logisch. China beschikt over het grootste handelsoverschot ter wereld en de ruilvoet verbetert aanzienlijk als gevolg van de dalende grondstoffenprijzen. Daarnaast zou een devaluatie in tegenspraak zijn met de doelstellingen van hogere productiviteit en meer koopkracht.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.