Hypothetisch herstel in de eurozone

Bijdrage geschreven door Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

De markten laten zich nog steeds beïnvloeden door de olieprijs en zijn over het algemeen zenuwachtig, maar ze nemen terug wat afstand ten opzichte van de bezorgdheid begin dit jaar, met name over China. De olieprijzen lijken een solide steun te vinden op het niveau van 30-35 dollar, maar de economische indicatoren gaan alle richtingen uit en geven geen duidelijke kijk op de groeiperspectieven.

Lagere indicatoren

Voor Europa bracht de voorbije week eerder verontrustend nieuws, met zwakke geavanceerde indicatoren: IFO, PMI, INSEE studie, de vertrouwensstudie van de Europese Commissie… al deze indicatoren wijzen naar een bpp groei in de Eurozone voor 2016 die dicht bij 1.3% zal liggen, in plaats van de 1.7% die begin dit jaar verwacht werd. Het niveau van de economische verrassing is daardoor teruggevallen tot het laagste niveau sinds de lente van 2013. In de tweede helft van het jaar kan er allicht een herstel komen, maar in deze fase blijft dit hypothetisch. Waarschijnlijk integreren de markten een groot deel van de huidige economische vertraging.

De voorbije weken werden de winstverwachtingen van de bedrijven uit de EuroStoxx 50 fors naar beneden herzien. De analisten verwachten een stijging van de winsten met slechts 2% in 2016 ten opzichte van 2015.

De G20 vergadering was teleurstellend, omdat er niet besloten werd tot een budgettair relanceplan zoals gevraagd door de OESO. Daarom zal deze week om verschillende redenen belangrijk zijn. Op economisch vlak kijken we uit naar de publicatie van belangrijke macro-economische indicatoren zoals ISM en de Amerikaanse tewerkstelling. Op politiek vlak is er de uitslag van Super Tuesday (voorverkiezingen in 12 staten) en het begin van het parlementaire jaar in China (met vooral de publicatie van de groeidoelstellingen voor het bpp in 2016, waarschijnlijk rond 6,5%). Op beursvlak tenslotte gaan de aandelenmarkten belangrijke weerstanden testen, zowel in Europa als in de VS.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.