De meeste beleggers die ook actief op Twitter zijn kennen ongetwijfeld Karel Mercx. De bekende belegger die na een uitstap bij Lynx weer terug is op het oude Elsevier-nest neemt met ons kort zijn visie op beleggen door.
Karel Mercx |
Het beleggerslandschap zal over tien jaar veranderd zijn. Er zullen aanmerkelijk minder beleggers actief zijn dan nu. Dit komt omdat de koersen weer een keertje gaan halveren; net zo als in 2000 en 2008. Indicatoren zoals de Q-ratio en de Shiller-k/w geven namelijk waarden aan waaruit blijkt dat het niet vreemd zou zijn als aandelen sterk zouden dalen.
Deze twee indicatoren zijn één van de weinige indicatoren die een hoge correlatie hebben tussen lage standen en hoge rendementen en vice versa.
Deze indicatoren hebben betrekking op Amerikaanse aandelen, maar Europese aandelen volgen Amerikaanse aandelen. Ik verwacht dat bij de volgende daling het herstel niet zo sterk zal zijn als bij de afgelopen twee keren. De beleidsmakers hebben immers het grootste gedeelte van hun kruit om te stimuleren al verschoten.
Nee, hoe meer beleggers in ETF ’s beleggen hoe meer ontslagen er zullen vallen bij de actieve fondsen. Dit betekent dat er minder professionals aan het zoeken zijn naar prijsafwijkingen. Als geld blijft stromen van actieve fondsen naar ETF ’s, dan zullen er steeds meer kansen bestaan voor actieve fondsen om rendement te maken, waardoor de trend vanzelf weer draait.
Dit is afhankelijk van het land. In China is de correlatie tussen macro en beurs laag. De economie is in de afgelopen acht jaar verdubbeld, maar de beurskoersen zijn in deze periode met tientallen procenten gedaald. In de Verenigde Staten is de correlatie een stuk hoger. De belangrijkste voorspellers van een recessie zijn in de Verenigde Staten de winstgroei van de S&P500 zonder grondstoffen en de werkgelegenheid. Andere voorspellers, zoals een inverse yield curve, werken een stuk minder goed door het beleid van de FED.
De beste voorspeller voor aandelenrendement van grote bedrijven is de groei van het dividend. Op lange termijn is er een hoge correlatie tussen de groei van het dividend en de aandelenkoers. De belegger kan hiervan profiteren door een bedrijf uit te kiezen dat het dividend jaarlijks met een groter percentage laat groeien dan de inflatie. De pay-out ratio geeft aan of de groei van het dividend houdbaar is. De verhouding tussen schuld en bezit geeft vervolgens aan of het bedrijf tegenvallers kan opvangen. Een aandeel wat bijvoorbeeld aan deze eisen voldoet is Exxon Mobil .
De kosten zullen blijven dalen. De bodem is nog niet inzicht. In de Verenigde Staten zijn er al partijen waar vermogensbeheer tot $10.000 helemaal gratis is.
Nee, beleggen is iets voor de lange termijn. Hiervoor is tijd en aandacht nodig. Beleggers zullen niet in de trein hun lange termijn posities gaan uitbreiden.
Dit artikel verscheen eerder in het Analist Journaal van oktober.