Verdeeldheid over vastrentend aldus NN

Uit nieuw onderzoek van NN Investment Partners¹ blijkt dat institutionele beleggers zijn verdeeld over de impact van de verwachte renteverhogingen op de obligatiemarkt. Drie van de tien respondenten (30%) denkt dat deze beleggingscategorie aantrekkelijker wordt in de komende drie tot vijf jaar, terwijl 39% van mening is dat die minder aantrekkelijk zal worden.

Gevraagd naar de stromen aan beleggingsgelden, verwacht 39% van de respondenten dat er een significante beweging komt van obligaties naar aandelen als de rente gaat stijgen, terwijl 43% een dergelijke verschuiving niet verwacht. Ongeveer een op de vijf (21%) verwacht dat de eigen asset-allocatie naar vastrentende waarden zal groeien; 25% verwacht juist een kleinere allocatie.

Sylvain de Ruijter, Hoofd Global Fixed Income bij NN Investment Partners, verklaart: "Een stijgende rente zal natuurlijk pijnlijk zijn voor obligatiebeleggers. Als bijvoorbeeld de 10-jarige obligatierentes beginnen te stijgen, dan zal dat leiden tot een negatief rendement voor veel obligatiefondsen. Maar naar de toekomst toe zal een hogere rente leiden tot een beter rendement. Het zou erger zijn als we ons over vijf jaar nog steeds bevinden op hetzelfde niveau als nu, want dat zou veel zeggen over de economie en over de effectiviteit van beleidsmakers."

De Ruiter vervolgt: "Als de rentetarieven aanzienlijk stijgen in de komende vijf jaar, zal het rendement van vastrentende waarden mogelijk niet spectaculair zijn. Aandelen kunnen dan beter presteren, maar tegen een groter risico. Maar wat belangrijker is: niemand weet of een dergelijke renteverhoging er ook daadwerkelijk komt. Als je breed en actief belegt in vastrentende waarden, kunt je een behoorlijk rendement halen."

De Ruijter voegt toe: "Duidelijk is dat een stijgende rente na een periode van ongekende kwantitatieve versoepeling zal inhouden dat de obligatiemarkten nieuw terrein betreden. Vermogensbeheerders moeten over meer flexibiliteit beschikken en de capaciteit hebben om een overvloed aan marktgegevens te verwerken om beslissingen te nemen op basis van actief beheer. Degenen met de ervaring en de capaciteiten om hoogwaardige opinies te vormen in dergelijke markten, zullen de belangrijkste partners voor institutionele beleggers zijn."

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.