Standard Life ziet amper boost QE voor Japanse economie

Met een indrukwekkende kwantitatieve verruiming heeft de Bank of Japan de positie van de yen verzwakt. De grote vraag is of de zwakkere valuta ook het beoogde effect heeft gehad op de concurrentiepositie van de Japanse economie. Govinda Finn, econoom bij Standard Life Investments, ziet helaas weinig bewijs dat de trend van een afnemende concurrentiekracht van Japan gekeerd wordt. Ondanks een enorme daling van de wisselkoers dipte ook de export vanuit Japan.

Govindafinn
Govinda Finn

Een verklaring hiervoor kan zijn dat exportprijzen meer tijd nodig hebben om zich aan te passen. Exporteurs krikken eerst hun winstmarges op, voordat zij aan het uitbreiden van hun marktaandeel denken. Een andere verklaring kan liggen in een gelijktijdige daling van de valuta van de landen waar de exportgoederen heen gaan.

Finn kan echter niet anders concluderen dan dat de concurrentiepositie van Japan meer samenhangt met andere factoren dan de yen. Het verzwakken van de munt is dan niet het geëigende middel om de concurrentiekracht te vergroten.