Skagen: Chinese marktimplosie biedt koopkansen

De aandelenkoersen in China klappen in elkaar. Fundamenteel gezien heeft de crash niet veel impact, behalve dat het monetaire beleid verder verruimd zal worden dan eerder gedacht, stelt Kristoffer Stensrud, fondsbeheerder opkomende markten bij Skagen Kon-Tiki.

Kristofferstensrud
Kristoffer Stensrud

Toezichthouders: van passief tot paniek

In tijden van herstel is voorzichtigheid geboden, tijdens een crash sluwheid. Dergelijke dramatische tijden waren er ook in 2007 en zijn grotendeels het gevolg van klunzige regulering. Beleidsmakers deden te weinig aan de handel met geleend geld tijdens de rally en reageren vervolgens paniekerig tijdens de correctie.

Koop(jes)kansen

Situaties zoals deze doen het vertrouwen geen goed en dat leidt vaak tot een significant hogere korting dan normaal. Vanwege de stilgelegde handel en de beperkte mogelijkheid voor beleggers om te hedgen en short te gaan, is de handel verschoven van A- naar H-aandelen.

De spread tussen deze aandelen zal pieken. De H-aandelen zijn weer terug op het niveau van begin dit jaar. Dat kan aantrekkelijke koopkansen opleveren voor langetermijnbeleggers.