Standard Life suggereert parallelle Griekse munt

Bij Griekenland verloopt nog maar weinig volgens plan constateert Jeremy Lawson in de wekelijkse nieuwsbrief van Standard Life Investments. De financiële positie van Athene wordt erg nijpend. Inkomsten drogen op, terwijl salarissen en pensioenen moeten worden uitbetaald. De overheid moet wel komen met een parallelle munteenheid, hoe eerder, hoe beter.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Deze zogenaamde ’Grimbo’ plaveit de weg voor een Grexit, maar zal zeer snel zijn waarde verliezen. Mocht Europa of Griekenland dat willen voorkomen, dan zullen beide aanzienlijke concessies moeten doen.

Waar een (politieke) wil is…

James McCann denkt niet dat de Griekse crisis het brede Europese economische herstel aantast. Het is opmerkelijk hoe weerbaar de financiële markten zijn na het Griekse ‘NEE’. De spanningen rond het referendum leggen wel een fundamentele zwakte in de Europese Unie bloot: de politieke wil versus de economische werkelijkheid van een onderling afhankelijke monetaire unie. Een faillissement van Griekenland lijkt onvermijdelijk, of het nu binnen of buiten de unie is.

Opkomende markten in Centraal en Oost Europa doen het goed

De meeste opkomende economieën uit Centraal- en Oost-Europa kennen een sterke economische groei, schrijft Emilia Matei. De activiteit is terug op het niveau van voor de crisis. De korte termijn outlook voor deze regio lijkt positief. Potentiële dreiging gaat uit van Griekse crisis, geen van die landen heeft directe blootstelling aan Griekse financiële sector. Dat is ten opzichte van Rusland een ander verhaal.

De banden van de regio met Rusland zijn groot in handel en energie. Een vermindering van de spanning tussen Rusland en het westen zou de regio goed doen.