Schroders noemt impact Griekenland beperkt

De Griekse crisis en onzekerheid over mogelijke aantasting van het vertrouwen zal waarschijnlijk een langdurige periode van volatiliteit veroorzaken op de Europese aandelenmarkten, totdat er meer duidelijkheid is over de gevolgen van een Grexit. Ook veroorzaken zij een tijdelijke rem op Europese aandelen. Toch denkt Rory Bateman, Europese aandelenspecialist bij Schroders , dat QE en de huidige waarderingen van Europese aandelen als een buffer fungeren voor de Europese aandelenmarkten.
Rorybateman
Rory Bateman

De kans op een Grexit is aanzienlijk toegenomen, toch bleef een negatieve marktreactie vandaag binnen de perken. Een Grexit heeft volgens Schroders dramatische gevolgen voor Griekenland zelf, maar slechts beperkte impact op de rest van de eurozone.

De zorgen betreffen met name de impact van de crisis op het Europees herstel op middellange termijn. Voorlopig blijft onduidelijk in hoeverre het vertrouwen negatief beïnvloed wordt door de onzekerheid en de angst voor besmetting van de rest van de periferie. Veel hangt af van nu nog onbekende factoren, zoals mogelijke binnenlandse onrust in Griekenland, media, Russische betrokkenheid en diepte van een recessie.

In zo’n scenario is het moeilijk om veel opwaarts potentieel voor Europese aandelen te zien. Zelfs als de impact beperkt blijft, zal de markt een aantal maanden nodig hebben voordat er duidelijkheid is over de duurzaamheid van het herstel binnen de eurozone.

Beleggers in Europese aandelen moeten volgens Bateman een aantal cruciale zaken niet over het hoofd zien:

  • De ECB heeft weliswaar de noodsteun voor Griekse banken bevroren, maar monitort de markten intensief dat zij de instabiliteit aankunnen
  • De ’Draghi put’ staat ook nog overeind
  • QE beperkt een besmetting van de obligatiemarkten
  • QE is een tijdelijk programma, daarom moet Europa de Griekse crisis dit jaar bezweren
  • Verwachtingen van een aantrekkend Europees herstel zijn enigszins in de koersen verwerkt, maar er is ruimte voor margeverbetering bij bedrijven