‘Execution-only niet afdoende voor beleggers’

Het huidige beleggingslandschap voor de zelfstandige belegger is momenteel nog zeer ontoereikend. Het feit dat de kosten voor transacties hard omlaag zijn gegaan is een goede zaak aldus Jacques Berghmans van TreeTop Asset Management. Berghmans stelt dat dit echter niet afdoende is en dat de zelfstandige belegger zeker sturing en advies nodig heeft.

Forse underperformances actieve fondsen

Het simpelweg uitbesteden van het beleggen door beleggingsfondsen te kopen is allerminst een goede keuze aldus de fondsbeheerder. ”Het feit dat amper 5 procent van de actieve fondsen haar benchmarks kan verslaan betekent dat 95 procent van de beleggers het dus slechter dan de markt doet” aldus Berghmans. Het is volgens hem dan ook essentieel dat beleggers een groot gedeelte van hun vermogen in passieve trackers zoals de MSCI -index beleggen. "De tijd dat actieve fondsen achter elkaar underperformances mochten presenteren ligt nu toch definitief achter ons. De tijden van en masse underperformances gepaard gaande met hoge kosten moet toch echt voorbij zijn" aldus Berghmans.

Om het grote gat tussen private banking en execution only op te vullen start TreeTop Asset Management met een nieuw online beleggingsplatform; ‘TreeTop Online’. TreeTop tracht hiermee beleggers alle ruimte te geven om zelf te beleggen maar ze ook tegelijkertijd te kunnen adviseren en te helpen bij risicomanagement.

Interview Analist.be met Jacques Berghmans, TreeTop Asset Management

Vasthouden aan stijl kan echter wel voor outperformance zorgen

Ondanks de enorme underpermances van het gros van de beleggingsfondsen zijn er volgens Berghmans echter zeker fondsen te vinden die doorgaans, ook na aftrek van alle kosten, de indices wel verslaan. Hij noemt deze fondsen de ‘Super Stars’ fondsen. Hun outperformances worden vooral verklaard door de enorme consistentie qua stijl en spreiding. Het is volgens Berghmans essentieel dat fondsmanagers consistent vasthouden aan hun beleggingsstijl bij een hoge ‘active share’.

De optimale portefeuille van Berghmans ziet er volgens de fondsmanager dan ook de mix van een groot gedeelte in de marktindex ( MSCI ) en een combinatie van ‘Super Star’ fondsen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.