Saxo Bank positief over grondstoffen, vooral door China

De wereld die in de financiële crisis van 2008 op z’n kop gezet werd, kan een terugkeer van de conjunctuurcyclus verwachten in 2016. De rentes zullen omhoog schieten en activaklassen die winnaars en verliezers waren ten tijde van het soepele monetaire beleid, zullen van plek wisselen. Grondstoffen nemen een koppositie in aangezien China zijn enorme investeringsplan ‘Nieuwe Zijderoute’ zal uitrollen, voorspelde hoofdeconoom en CIO Steen Jakobsen dinsdag tijdens een conferentie in Amsterdam.
Steenjakobsen
Steen Jakobsen

Voorkeur voor grondstoffen

Steen Jakobsen, Hoofdeconoom en CIO bij Saxo Bank: “We benaderen het absolute dieptepunt in mondiale rentetarieven, inflatie, de euro en werkgelegenheid, dus 2016 zal het daadwerkelijke ‘nulpunt’ zijn waartegen we alle toekomstige meetpunten zullen afzetten. Nu de conjunctuur weer aantrekt zal er een periode van pijnlijke aanpassingen volgen die materiële gevolgen heeft voor aandelen en obligaties. Tegenover deze correctie verwacht ik een Renaissance en outperformance in grondstoffen, wanneer China begint met het ‘Nieuwe Zijderoute’-project en zijn excessieve reserves gebruikt om in Eurazië krediet te verlenen en in infrastructuur te investeren.”

Risico's van lage rente

Jakobsen zei daarnaast dat het langdurig laag houden van rentetarieven veel risico’s met zich meebrengt; waarvan zeepbellen in de huizen- en aandelenmarkten de voornaamste zijn. Echter, de conclusie die weinig mensen willen accepteren is dat nul rente, nul inflatie, nul hervormingen en nul hoop echt zal betekenen dat de verwachte rendementen in de nabije toekomst (minder dan 10 jaar) ook nul zullen zijn.

Hij zei dat het economische beleid in Peking minstens zo zorgvuldig bekeken zou moeten worden als het beleid in Washington. Na de massale aandelenverkoop in 2008/2009 initieerde China de grootste budgettaire expansie in de geschiedenis (4.0 biljoen yuan = 570 miljard dollar), een enorme steun in de rug voor de wereld die mede daardoor niet in een malaise verviel.

Mega investeringen China door grote reserves

Nu heeft China de nieuwe handelsroute over land en zee geïnitieerd, het grootste economische experiment sinds het Marshall Plan in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Met 4 biljoen dollar aan buitenlandse deviezenreserves die weinig tot geen rente ontvangen hebben de Chinezen het plan opgevat om hun commerciële en politieke invloedssfeer uit te breiden en krediet en infrastructuur in geheel Eurazië aan te bieden; van China’s Oostkust tot aan Venetië in Italië en Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.

Impuls voor grondstoffen

Wanneer met de Zijderoute gestart wordt is dat een significante steun voor grondstoffen, aangezien infrastructuur, gebouwen en spoorlijnen in Eurazië het meeste werk en investeringen behoeven. Alleen al de jaarlijkse waarde van de Zijderoute en de commerciële activiteiten van de ondersteunende Asian Infrastructure Investment Bank zullen verdubbelen tot 1,25 miljard dollar aan werk in 2020. Het voordeel door startkapitaal, andere leningen en niet-Chinese ondernemingen die er ook van zullen profiteren is hier niet meegerekend, ofwel in termen van schaal en ambitie zijn de gevolgen enorm.

Enorme volatiliteit grondstoffen

Aan het begin van 2015 rendeerden commodities -30% jaar op jaar; de enige slechtere periode was in 2008/2009 tijdens de piek van de financiële crisis. Energie is ongeveer 40 tot 50% goedkoper in vergelijking met een jaar geleden en onderzoek in de Verenigde Staten laat zien dat de energiekosten naar schatting meer dan 15% van de totale productiekosten in de Verenigde Staten behelzen.

De mijnen in Zuid-Afrika gebruiken meer dan 6,0% van de gehele landelijke energievoorraad en in Brazilië neemt mijnbouworganisatie Vale meer dan 4,0% van de totale energievoorraad voor zijn rekening.

Met de bearish vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar, waarin de meeste internationaal verhandelde grondstoffen zijn uitgedrukt, en de verwachte inflatiegroei en geringe investeringen in de productie de afgelopen jaren, zullen de niet-energetische grondstoffen vanaf 2016 een verwacht rendement behalen die elke andere grote activaklasse zal verslaan.

Economie ontwaakt weer

Steen Jakobsen concludeert: “Mijn vastrentende activa, die 75% van mijn portefeuille uitmaakten, heb ik allemaal verkocht. De blootstelling aan goud heb ik vergroot, ik zoek naar mijnbouwbedrijven om te kopen en wil mijn algemene blootstelling aan grondstoffen tot boven de normale allocatie vergroten. ‘Op nul blijven’ is geen optie voor de echte economie in de komende 18 maanden. Ik verwacht dat de conjunctuurcyclus terug zal komen met alle toeters en bellen die erbij horen, na zeven jaar van winterslaap.”