Standard Life Investments: Particuliere consumptie EU groeit, VS blijft achter

Het reëel inkomen per huishouden stijgt. Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen: De inflatie daalt en het nominale inkomen groeit. Hierdoor wordt een gezonde basis onder het herstel van de particuliere consumptie gelegd. Dat is met name het geval in Europa, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments

Jeremylawson
Jeremy Lawson

In de VS ligt het net even iets anders. Ondanks de groei van het nominale inkomen stelden de indicatoren over de consumptiegroei de afgelopen maanden teleur. Lawson ziet twee mogelijke verklaringen daarvoor: Of consumenten wachten af of de olieprijs verder zal dalen, of zij kiezen ervoor om het het spaartegoed weer aan te vullen in de nasleep van de ’fiscal cliff’ toen spaargeld werd gebruikt om te consumeren.

De factoren die leiden tot economisch herstel in de eurozone - lage inflatie, stijging inkomen - blijven in 2015 een rol spelen, schrijft James McCann. Tegen het einde van het jaar trekt de inflatie weer aan. Daar staat tegenover dat het herstel van de arbeidsmarkt sterker lijkt te worden en aan momentum wint. De komende twee jaar moet Europa meer verwachten van het verbeteren van de werkgelegenheid dan van een sterke loongroei, denkt McCann.