Apple zou Griekenland kunnen redden

Mits wat creatief denken zou de crisis in Griekenland zo opgelost zijn. Dat brengt auteur Leonid Bershidsky in een column voor Apple , Alphabet of Cisco immers op steeds grotere bergen cash geld waarvoor ze niet onmiddellijk een zinvolle besteding weten.

Als ze een deel van dat geld zouden gebruiken om Griekenland te redden, zouden ze er volgens Bershidsky ook zelf hun voordeel mee kunnen doen.

Te veel geld

De grap dat Apple Griekenland kan kopen doet al lang de ronde. Realistisch is de suggestie niet, maar het is een feit dat grote Amerikaanse bedrijven steeds meer geld in kas hebben waarmee ze eigenlijk niet veel kunnen doen. Zo beschikt Apple over ruim 194 miljard dollar in cash en equivalenten. De vijftig grootste niet-financiële Amerikaanse bedrijven hebben een oorlogskas van liefst 1,1 biljoen dollar.

Een groot gedeelte van dat geld wordt in het buitenland bewaard. Een repatriëring naar het Amerikaanse thuisland zou echter leiden tot een heffing van 35 procent. Dus betalen de bedrijven hun aandeelhouders grote dividenden uit. Ook daaraan zitten volgens Bershidsky echter limieten en het ziet er niet naar uit dat de Verenigde Staten snel zijn belastingwetgeving gaat aanpassen.

Ondertussen heeft Griekenland een onhoudbare schuldenlast die is opgelopen tot meer dan 175 procent van zijn bruto binnenlandse product. Om dat niveau terug te brengen naar een meer beheersbare 70 procent, heeft het land ongeveer 190 miljard euro of 212 miljard dollar nodig.

Dat is minder dan de helft van het geld dat de vijf Amerikaanse bedrijven met de grootste spaarrekeningen bezitten. Microsoft , Cisco, Pfizer , Apple en Alphabet zouden samen dan ook probleemloos de hele Griekse crisis kunnen oplossen.

In ruil voor lagere belastingen

Natuurlijk zouden die bedrijven in ruil voor hun tussenkomst een tegenprestatie eisen. Een speciale Griekse belastingwetgeving op maat van de technologiebedrijven zou een goede deal kunnen zijn, vergelijkbaar met het voordelige Ierse belastingsysteem dat tal van Amerikaanse bedrijven naar Dublin lokte.

Dat Ierse systeem zal wellicht niet lang meer bestaan nu er door de Europese Unie een onderzoek is ingesteld, maar dit wil niet zeggen dat Griekenland geen variant zou kunnen uitproberen.

De Europese Unie zou de Amerikaanse bedrijven in Griekenland een speciaal statuut kunnen geven omdat ze geholpen hebben de Griekse crisis op te lossen.

De Verenigde Staten zullen misschien bezwaar maken, maar hebben er als grootaandeelhouder in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook baat bij dat Griekenland zijn schulden kan terugbetalen. Geen enkele partij heeft er in elk geval iets bij te winnen als Griekenland uit de euro stapt.

Griekenland zou zo niet enkel zijn schuldenprobleem van de ene op de andere dag oplossen, maar zou bovendien zelfs kunnen profiteren van een toestroom aan technologiebedrijven die aangetrokken worden door de voordelige belastingregels. Dat kan veel jobs creëren, op voorwaarde dat de Griekse overheid zich bedrijfsvriendelijker zou gaan opstellen.

Het lijkt op het eerste zicht een heel realistisch voorstel, maar Bershidsky ziet één grote hindernis. “Iedereen die betrokken is bij de Griekse crisis zou er enige flexibiliteit en creativiteit voor moeten tonen en net dat ontbreekt momenteel volledig in de onderhandelingen,” zegt hij. “Dus moet men zich aan een langzaam bankroet van Griekenland verwachten terwijl Apple niet weet wat het met zijn geld moet doen.

Bron: Express.be