De toekomst van FAANGs

Rituvohora
Ritu Vohora

De uitstekende prestaties van de zogenaamde FAANG-technologieaandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, en Alphabet-voorheen Alphabet) heeft hen populair gemaakt bij een brede laag van beleggers, vooral in een omgeving van lage groei en lage rendementen. De blijvende groeivooruitzichten voor deze bedrijven ondersteunde mee de stijging van de koersen. Bovendien zorgde de opkomst van passief beleggen er ook voor dat steeds meer mensen deze aandelen in portefeuille hadden. FAANG aandelen zijn nu goed voor meer dan 15% van de S&P 500 index.

Eén ding dat we in 2018 geleerd hebben, is dat de FAANG aandelen niet over dezelfde kam geschoren mogen worden. Eind 2018 schenen de waarderingen te divergeren omdat de beleggers op de fundamentals begonnen te focussen en meer aandacht begonnen te schenken aan de individuele sterkten en zwakten. De sterke koersstijgingen van Amerikaanse technologieaandelen zorgde voor speculatie en een oververhitting van de sector. De aandelen van Facebook, Amazon en Apple gingen omlaag, wat de beleggers in toenemende mate nerveus maakte.

Maar deze dominante technologiebedrijven blijven een sterke groei neerzetten, hebben gezonde winsten, sterke inkomststromen en over het algemeen geloofwaardige business modellen. Technologieaandelen blijven nog altijd attractief, maar we zien een stijgende dispersie binnen de sector, vooral bij de zeer grote bedrijven. Terwijl Facebook en Apple hun koersen zagen dalen – de eerste in een streven naar kostenbesparing en de tweede wegens de blootstelling aan China en omdat het te veel steunde op één product - bleven bedrijven zoals Microsoft hun winstdoelen bevestigen.

Het succes van de technologiereuzen is te danken aan een aantal seculaire tendensen : de opkomst van e-commerce, de toenemende online verkoop en publiciteit, de gestegen mobiliteit van consumenten en hun online aankopen, de overgang naar cloud computing en de toegenomen cybersecurity.

Een mogelijke bedreiging is het voortdurende handelsconflict tussen de VS en China, dat de logistieke keten kan onderbreken en de vraag kan hinderen van bedrijven zoals Apple (dat afhankelijk is van componenten gemaakt in opkomende markten en van de verkoop van nieuwe en innovatieve producten om inkomsten te genereren). De meer constructieve gesprekken tussen de VS en China hebben onlangs hoop gegeven op een oplossing van het handelsconflict. Een strenger toezicht van de regulatoren is ook een belangrijk risico voor big data bedrijven zoals Facebook.

De seculaire groeitendensen van de technologiesector blijven echter intact en zouden de toekomstige groei moeten ondersteunen. Bijvoorbeeld de overgang naar cloud computing zou in de volgende jaren moeten versnellen. Cloud computing zou uiteindelijk de meer traditionele technologieën moeten vervangen.

De bredere technologiesector blijft een rijk jachtgebied – vooral op het vlak van hardware en halfgeleiders. Deze activiteiten zijn cyclisch van aard, maar worden vaak verhandeld aan attractieve waarderingen die goede kansen bieden voor langetermijnbeleggers. Maar omdat het risico op “veroudering” hoog blijft, moeten beleggers hun huiswerk maken en selectief zijn.