DWS: De K/W-ratio is de hotdog van de aandelenwaarderingen (S&P 500 bijna op historisch gemiddelde)

Het geknakte beleggersvertrouwen viel vorig jaar duidelijker af te lezen in de evolutie van de koers-winstverhouding van de S&P 500 dan in de koers van de S&P 500 zelf, stelt vermogensbeheerder DWS in zijn Grafiek van de Week.

De koers-winstverhouding (K/W) is een populaire maar imperfecte indicator van hoe aandelen gewaardeerd worden. “Bij DWS noemen we de K/W-ratio ook wel de hotdog van de aandelenwaarderingen: iedereen weet dat er meer elegante en uitgebalanceerde alternatieven zijn, maar hij blijft ieders lieveling.”

“Voor de gemiddelde K/W-ratio van de Amerikaanse aandelen in de S&P500 was 2018 een opmerkelijk jaar. De K/W stond in januari op zijn piek met 23, maar zakte daarna terug tot het huidige niveau van rond de 17. Daarmee zijn aandelen vandaag aanzienlijk goedkoper dan in september 2016, dus voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.”

Sp500koerswinst

“Dat kan te wijten zijn aan de meer volwassen cyclus en aan de twijfels over de duurzaamheid van de recordwinsten. Maar er zijn ook grote twijfels over de duurzaamheid van het economische en buitenlandse beleid van het Witte Huis.”

“De K/W-ratio zit nu bijna precies in lijn met het gemiddelde van de afgelopen decennia, zoals onze grafiek van de week laat zien. Maar dat vormt nog geen reden voor euforie en betekent weinig voor de kortetermijnvooruitzichten op de markt”, aldus Thomas Bucher, aandelenstrateeg bij DWS.