Beleggers in goud houden rekening met herstel van goudprijzen

De instroom in goud ETP's bedroeg vorige week USD 54,9 mio. De toename in omvang van de instroom in goud ETP's is een bewijs dat beleggers voorsorteren op een herstel van de goudprijzen. Volgens de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) daalde de netto speculatieve positionering op goudfutures per 28 augustus 2018 naar een dieptepunt van 17 jaar, wat de omvang van het negatieve sentiment ten aanzien van de goudmarkt illustreert. ETF Securities is van mening dat het sentiment ten aanzien van goud overmatig negatief is en dat een opwaartse correctie in de maak is.

Deze visie wordt weerspiegeld in de goud ETP-instroom van vorige week en de weken daarvoor. Dat gezegd hebbende, de goudprijs had vorige week moeite met twee belangrijke obstakels - de sterkere Amerikaanse dollar en het beter dan verwachte rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor het waarschijnlijker is dat de Federal Reserve vasthoudt aan haar traject van renteverhoging. Hoewel het waarschijnlijk is dat de prijs op korte termijn volatiel zal blijven, meent ETF Securities dat het langetermijntraject voor de goudprijzen opwaarts is.

Aluminium ETP's lijden onder de hoogste uitstroom in vier jaar voor de jaarlijkse onderhandelingen over leveringscontracten op de Metal Bulletin conferentie in Berlijn. De aluminiumprijs daalde vorige week sterk met 2,76% als gevolg van een combinatie van de escalatie van de lopende handelsoorlogen in combinatie met het nieuws dat de VS haar houding ten opzichte van de klanten van Rusal (de grootste aluminiumproducent van Rusland) had afgezwakt door de invoering van de deadline van 23 oktober: de VS heeft de klanten van Rusal met bestaande leveringscontracten in staat gesteld om tot 23 oktober 2018 met het bedrijf te blijven samenwerken.

Voor de tweede week op rij vond er vorige week uitstroom plaats uit Platinum ETP's. De vooruitzichten op de platinamarkt werden vorige week somberder nadat de World Platinum Investment Council een daling van 8% op jaarbasis meldde in de vraag naar platina in het tweede kwartaal als gevolg van de zwakke vraag van de auto-industrie en de matige belangstelling van beleggers.