Kleinere aandelen dit jaar aan kop

Ook dit jaar zijn het weer de kleinere aandelen die beleggers de hoogste rendementen opleveren. Dit is niet verwonderlijk want dit is al decennia het geval: kleinere aandelen hebben naast de doorgaans hogere rendementen (smallcap premie) ook hogere risico’s. Dit is vrij logisch want kleinere bedrijven kunnen nu eenmaal lagere klappen incasseren dan grotere. Een klein bedrijf kan bij een kleine tegenslag al omvallen terwijl de grote bedrijven veel resistenter zijn. Zo zouden bedrijven zoals Unilever en Nestlé zelfs oorlogen aan kunnen.

Naast de hogere risico’s hebben kleinere bedrijven dus ook meer opwaarts potentieel. Een klein bedrijf zou relatief makkelijk haar omzet kunnen verdubbelen terwijl dat voor een bedrijf als Unilever praktisch niet meer mogelijk is. Rendement en risico gaan dus redelijk hand in hand.

Bij onze Amerikaanse collega’s van AAII zien we dat dit jaar 2 strategieën die in de kleinere aandelen beleggen het dit jaar bijzonder goed doen: die van James O’Shaughnessy Tiny Titans en de Foolish Small Cap 9. Beide strategieën staan dit jaar ruim 37 procent in de plus. U moet zich echter niet rijk rekenen want u ziet in de rendementen in de vorige jaren gigantische zwiepen omhoog en omlaag. Desalniettemin is het gemiddelde jaarrendement van de O’Shaughnessy screener met 23 procent per jaar extreem hoog te noemen.

Beste aandelenscreeners VS ytd 2018

Aandelenscreeners

De aandelenscreener van O’Shaughnessy kiest alleen aandelen uit met marktkapitalisaties tussen de 25 en de 250 miljoen dollar. Dit zijn eigenlijk de kleinst mogelijke aandelen (de zogenaamde microcaps) en zijn ook erg volatiel en hebben een hele slechte liquiditeit. Echter voor buy & hold beleggers is die lage liquiditeit geen ramp want die hoeven niet veel in- en uit te stappen. Daarnaast moet er sprake zijn van stijgende omzetten en kasstromen. Verder moet het bedrijf winstgevend zijn, een price to sales ratio van onder de 1 hebben en moet er een positief koersmomentum aanwezig zijn.

Aandelen die nu aan de criteria van de O’Shaughnessy Tiny Titans screener voldoen zijn o.a. Vince Holding , USA Truck, Mastech Digital en Rocky Brands. Allemaal erg kleine onbekende bedrijven die alleen op de lokale Amerikaanse markten verhandeld worden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.